ANKA-3 İnsansız Savaş Uçağı’nın özellikleri açıklandı

Roketsan-ATMACA-Banner

ANKA-3 İnsansız Savaş Uçağı’nın özellikleri, TUSAŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil tarafından ilk kez açıklandı. ANKA-3, hava-yer görevlerinde kullanılacak.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) bünyesinde ANKA-3 isimli bir insansız savaş uçağının geliştirdiliği bilgisi, ilk kez Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir tarafından Kasım 2022’de SavunmaSanayiST.com’a verilen röportaj sırasında açıklanmıştı.

STM Banner

Bugün gerçekleştirilen Askeri Radar ve Sınır Güvenliği Zirvesi sırasında TUSAŞ CEO’su Prof. Dr. Temel KOTİL, 2 gün önce ilk fotoğrafı paylaşılan ANKA-3’ün özelliklerini paylaştı. Kotil’in sunumuna göre 6.5 ton azami kalkış ağırlığına sahip ANKA-3, 1.2 ton faydalı yük taşıyabilecek. 40.000ft irtifada standart faydalı yüküyle 10 saat havada kalış süresine sahip ANKA-3, 250 kts seyir hızına sahip.

Hem görüş ötesi hem de görüş içi haberleşme verbağı ile teçhiz edilecek ANKA-3 İnsansız Savaş Uçağı, özel tasarımı sayesinde çok düşük radar kesit alanına sahip. Dikey stabilizesi bulunmayan ‘uçan kanat’ formundaki ANKA-3’ün, iç silah istasyonları da bulunuyor. Bu sayede ANKA-3, düşman radarlarına görünmeden ‘deep strike’ diye telafuz edilen düşman topraklarının derinliklerinde muharip görevler icra edebilecek.

ANKA-3-Özellikleri
Görsel: TurDef.com

Ukrayna üretimi bir adet turbofan motor ile teçhiz edilen ANKA-3, azami 425 kts hıza çıkabilecek. ANKA/AKSUNGUR ile ortak aviyonik mimariyi kullanan ANKA-3’ün yer kontrol istasyonu da halihazırda TUSAŞ’ın kullandığı istasyonlarla aynı.

SavunmaSanayiST.com tarafından edinilen bilgiye göre ANKA-3’ün, Nisan 2023 içerisinde ilk uçuşunu gerçekleştirmesi planlanıyor. İlk uçuşun ardından ise uçağın tasarımının nihai halini alması ve faydalı yük entegrasyon faaliyetlerinin başlanması bekleniyor.


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz
Başa dön tuşu