ARMELSAN Genel Müdürü Can Emre Bakım, ARMELSAN tarafından gerçekleştirilen faaliyetlerle ilgili olarak SavunmaSanayiST.com’un sorularını yanıtladı.
24 Eylül 2022 tarihinde ARMELSAN’ın, İstanbul Teknopark’ta bulunan Ar-Ge Merkezi’nin Açılışı gerçekleştirildi. TBMM Başkanı Mustafa Şentop ile Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir’in katılımlarıyla gerçekleştirilen açılışın ardından ARMELSAN Genel Müdürü Can Emre Bakım, sorularımızı yanıtladı.
Test ve üretim altyapılarını güncelleyerek Ar-Ge Merkezi’ni kurduklarını açıklayan Bakım, şu ifadeleri kullandı: “Akustik test havuzumuzda, belirli seviyede sonarlarımızın ön testlerini yapabiliyoruz. Ayrıca geliştirdiğimiz sualtı robotlarının da ilk testlerini bu havuzda gerçekleştirebiliyoruz. Şu anda KAŞİF-3’ün önündeyiz, onun da ilk testleri bu havuzda gerçekleştirildi. İnşallah, yarın itibariyle de Abdülhamid Han Gemisi’ne gönderiyor olacağız.
Türkiye’nin derin deniz sondajına başladığı 2018 yılında, yurtdışından ambargolar da paralelinde başladı. Bu ambargolar çerçevesinde, sondaj gemilerimiz için en kritik sistemler olan su altı robotlarının yabancı üretici ve işletmecileri vardı. Bunlar, ilk fırsatta gemiden indiler. Bu noktada, Enerji Bakanlığı’mız ve Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı inisiyatif kullandı ve bizlere güvendi. ARMELSAN olarak biz, yaklaşık 6-7 ay gibi kısa bir sürede ilk sualtı robotunu yerli iş ortaklarımızla birlikte ürettik ve faaliyete başladık.
Karadeniz’de yapılan çalışmalarda şu anda hem Fatih Sondaj Gemisi’nde hem de Kanuni Sondaj Gemisi’nde Kaşif Sualtı Robotları’mız bulunmakta. Kaşif, 2.5 yılı aşkın bir süredir Fatih Sondaj Gemisi’nde 12.000 saat süre ile 2000 metrenin altında derinliklerde görev yaptı. O açıdan kendini kanıtlamış bir ürün haline geldi. KAŞİF-1’e %53’e yakın bir yerlilik oranı ile başlarken şu anda %70’lere geldik.
Denizaltı, Dalgıç ve Mayın Tespit Sonarları
ASELSAN ile beraber yürüttüğümüz FERSAH Projesi’nden başlayarak, farklı denizaltıların tespitine yönelik sonar sistemleri üretiyoruz. Bunların şu anda BARBAROS ile İSTİF Sınıfı Firkateynlere entegrasyonları başladı, testleri devam etmekte. Önümüzdeki günlerde MİLGEM 6-7-8 de realize olduğunda Karinaya Monteli Sonarı’mızı buraya entegre etmeyi planlıyoruz.
ARAS 2023 Dalgıç Tespit Sonarı, ülkemizde bu alanda geliştirilen ilk ürün. Bu ürünümüz, hem platformların korunmasında portatif olarak kullanılabildiği gibi hem de alan koruması için sabit olarak kullanılabilen bir ürün. Şu an itibariyle BARBAROS ve İSTİF Sınıfı Firkateynlerimiz keza TCG ANADOLU’nun sualtı tehditlerine karşı korunmasında ARAS 2023 kullanılıyor.
İnsansız Mayın Avlama Aracı Geliyor
Artık Dünya, insansız suüstü araçlarına doğru yönleniyor. Burada yürüttüğümüz proje kapsamında ilk insansız suüstü aracından daldırılacak sonar sistemi de ARAS 2023 Dalgıç Tespit Sonarı olacak. Bununla ilgili olarak Savunma Sanayii Başkanı’mız Sayın İsmail Demir’in konuşmasında belirttiği bir konu vardı. Evet mayın avlama sonarımız ile mayınları tespit ediyoruz ancak sonrasında ne yapacağız?
Görmüş olduğunuz Kaşif aslında sualtı robotları ailesindeki en büyük ürün. Bu ürünümüzün daha küçüğü ile beraber sualtı robotları vasıtasıyla mayınları imha edebilecek ürünleri yakın zamanda Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’mızın hizmetine sunmayı hedefliyoruz. Bu kapsamda çalışmalarımız, hızlı bir şekilde devam ediyor.
ÖNERİLEN İÇERİK: Ukrayna’nın MİLGEM Korveti Denize İnmeye Hazırlanıyor
Kaynak: SavunmaSanayiST.com