Bakan VARANK’tan Su-35 ve Su-57 açıklaması

Roketsan-ATMACA-Banner

Sanayi ve Teknoloji Bakanı VARANK; Rusya Federasyonu’nun, Türkiye’ye yönelik Su-35 ve Su-57 savaş uçağı teklifi hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa VARANK; Rusya Federasyonu’nun, Türkiye’ye yönelik Su-35 ve Su-57 savaş uçağı teklifi hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Rusya Askeri Teknik İşbirliği Federal Servisi (FSVTS) tarafından Türkiye’ye Su-35 ve Su-57 savaş uçaklarının sevkiyatının teklif edildiğini vurgulayan Bakan VARANK, Rusya’nın bu alanda işbirliği teklifini olumlu değerlendirebileceklerini belirtti.

STM Banner

Bakan VARANK tarafından Sputnik’e yapılan açıklamada, “Ülkelerle iş birliklerimizi kendi ihtiyaçlarımız ve iki ülkenin karşılıklı çıkarları temelinde değerlendiriyoruz. Şu anda bizim asgari olarak havacılık alanında neye ihtiyacımız olduğu, gelecekte bir ihtiyaç karşımıza çıkar mı şeklindeki değerlendirmeler, Savunma Sanayii Başkanlığımız ile askerlerimizin ortaklaşa planlamaları ile oluyor. Kategorik olarak bizim, ‘X ülkesinin uçağına karşıyız, Y ülkesinin uçağına karşıyız’ dememiz mevzu bahis olamaz. Eğer mevcut ihtiyaçlarımıza dönük Rusya’da bir uçak varsa ve bizim bunu kendi sistemimize sokup çalıştırma manasında zorluk olmayacaksa biz tabii bu uçağı Rusya’dan ya da Avrupa’da başka bir ülkeden de alabiliriz.” ifadelerine yer verildi.

Sukhoi Su-57

Türkiye bir taraftan F-35 Programı’ndaki ambargolar sebebi ile modern savaş uçağı ihtiyacı olan Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın bu ihtiyacının giderilmesine yoğunlaşırken, bir taraftan da kendi savaş uçağını geliştiriyor. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ); Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından başlatılan proje kapsamında, Milli Muharip Uçak (MMU) Projesi’ne devam ediyor. Nihai aşamada 5’inci nesil bir savaş uçağı olması planlanan MMU’nun; 2023 yılında hangardan çıkış yapması, 2026 yılında ilk uçuşunu gerçekleştirmesi ve 2029 yılında ise Hv.K.K.lığına teslim edilmesi planlanıyor.

‘Çok geniş olarak tartışılması gerekiyor’

Rusya Federasyonu’ndan savaş uçağı tedariki hakkında Ocak 2020’de bir açıklama yapan Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail DEMİR, şu ifadelerde bulunmuştu: “Su-35 konusunda onların (Rusya Federasyonu) yaptıkları bir teklif oldu. Bu teklifi biz kendi içimizde görüşmeye devam ediyoruz çünkü o teklifin getireceği bir dizi yan parametre var. Bunun, çok geniş olarak tartışılması gerekiyor. Genel anlamda da Su-35 olsun diğer programlar olsun bizim sürekli temaslarımız içinde tartışılan teknik konulardan birisi. Rusya’nın Su-35 teklifi henüz somut bir gelişme olmadı.”

ÖNERİLEN İÇERİK: Türk şirketlerin F-35 programından çıkarılması ve F135


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz

2 Yorum

  1. Bence alınmalı.bu ABD ve Yunanistan a mesaj olurdu.abd bilerek hava Kuvvetlerini zayıflatmaya çalışıyor.Zamanında İran ve Pakistan a yaptığı gibi.Hatta kendi uçağımızın ilk bölümü için Rus savaşuçağı motorları TEM’in edilebilir üretim aşamasında.Bunlar mutlaka ciddiyetle değerlendirilmeli

  2. Gerekli yazılım ve arayüzlere sahip olmayacağımız hiçbir platformu almamalıyız. Nihayetinde ABD ye muhtaç olmayalım derken bu defa Rusya’ya muhtaç oluruz. Kendi IFF ve aviyoniklerimizi yerleştirmek şartıyla bence de alınmalıdır. Yoksa tüm mühimmatı onlardan almamız gerekir. Yerli hiç bir şeyi entegre edemezsek neye yarar ki.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu