Fransa’nın Silahlanma Genel Müdürlüğü (DGA); Rafale’in bir sonraki planlanan yükseltmesi olan F4 standardının bir parçası olarak, Scorpion kaskını Rafale savaş uçağında test etmeye başladı.
Edinilen bilgiye göre; DGA, bir Rafale pilotunun uaçktan paraşütle tahliyesi ile Rafale’de Thales üretimi Scorpion kaskına yönelik uyumluluk testlerini gerçekleştiriyor. İlk Rafale uçuşlarından önce gerçekleştirilen paraşütle tahliye uyumluluk testleri; Rafale pilotunun uçaktan fırlatılmasından, su ortamında hayatta kalmasına kadar tüm kurtarma ve hayatta kalma aşamalarını canlandırılmasını ve bu sayede test edilmesini kapsıyor.
DGA, Techniques Aeronautiques tarafından yalnızca ekipman ve manken üzerinde yapılan bir dizi yer testinin başarılı bir şekilde tamamlanmasının ardından aşağıdakileri içeren bir dizi test gerçekleştirdi:
- Fırlatmadan sonra paraşütle uçuş sırasında prosedürlerin uygulanması üzerindeki kask görüşünün etkisini doğrulamak için bir portalda yerde bir emniyet kayışı testi;
- Kuvvetli rüzgarlarda iniş sırasında sürüklenme durumunda emniyet kayışının serbest bırakıldığını doğrulamak için bir yer testi;
- Tam donanımlı bir test paraşütçüsü tarafından gerçekleştirilen bir H225 helikopterinden atlama. Paraşütçü bunun için savaş yeleğini, anti-G pantolonunu, hayatta kalma kitini, aynı zamanda emniyet kayışını ve acil durum paraşütünü de giydi.
DGA tarafından Scorpion kaskı için yapılan testlerin ilk sonuçları ise yeni kask vizörünün, şu anda hizmette olan kask ile benzer şekilde davranış gösterdiği yönünde. Başlangıçta kara araçları için geliştirilen Scorpion kaskı, Rafale’de kullanım için de uygun. Pilot, renkli ekranı gece ve gündüz kullanılabilir.
Rafale F4 Standardı
F4 standardı, teknolojik ilerleme ve işletim deneyimi geri bildirimleri doğrultusunda Rafale’yi sürekli olarak iyileştirmek için devam eden sürecin bir parçasıdır. F1 modernizasyonu, Fransız Donanmasının ilk uçağına özgüydü, F2 havadan yere ve havadan havaya yetenekleri güçlendiren bir niteliğe sahipti, F3 ve F3R ise genişletilmiş çok yönlülük sağlayan standartlardı. Bunların ardından gelen F4 de yeni bir adımı daha işaret ediyor.
F4 standardı, geliştirilmiş radar sensörleri ve ön sektör optroniklerinin yanı sıra kaska monte göstergede gelişmiş yetenekler içerecek. Yeni silahlara sahip olacak, özellikle Avrupa merkezli MBDA’nın Mica NG havadan havaya füzesini, yeni Scalp füzesini ve Fransız Safran Electronics & Defense tarafından üretilen 1.000 kilogramlık AASM havadan yere modüler silahını taşıyabilir hale gelecek. Ayrıca Thales tarafından yapılan Talios çok işlevli optronik pod ile donatılacak.
Rafale F4, uçağın ağ merkezli savaşta etkinliğini artırmak için bağlantı çözümleri içerecek. Fransız Savunma Bakanı Florence Parly, 2019’un başlarında bu konuya dair şunları söylemişti: “Özellikle uydu iletişimi ve yazılım tanımlı radyo sayesinde daha fazla veri alabilecek ve veri hızımızı güçlendirebileceğiz. Rafale F4 veri çağında daha da ileriye gidecek.”
F4 standardının 2024 için geçerlilik kazanması planlanıyor ve bazı fonksiyonlar 2022’den itibaren kullanıma sunulacak.
Yunanistan tarafından tedarik edilen Rafale uçakları ise F-3R standardında.
Önerilen İçerik: Teslimata hazırlanan Yunan Rafale’leri görüntülendi
Elif Funda ALTUN / SavunmaSanayiST.com