Filipinler T129 ATAK Programında artık eğitim zamanı

Roketsan-ATMACA-Banner

Filipinler T129 ATAK Programı kapsamında eğitim faaliyetleri başlıyor. Filipinli kara havacı pilotlar ve bakım ekibi, ATAK eğitim için TUSAŞ’a yolcu edildi.

Filipinler T129 ATAK Programı, ABD’nin motor için ihracat izni vermesiyle birlikte hayata geçti. Yaklaşık 280 milyon ABD Doları bedel ile 6 adet ATAK helikopterinin satışının gerçekleştirildiği Filipinler, eğitim alacak personelleri de belirledi.

STM Banner

Bu kapsamda Filipin Hava Kuvvetleri 15. Taaruz Filosu pilotları ve bakım ekibi, T-129 ATAK eğitimi için Türkiye’ye yolcu edildi. Pilotlar ve bakım ekibinin eğitim faaliyetleri, Mayıs ayında başlayarak Ağustos 2021’e kadar sürecek. Edinilen bilgiye göre; eğitim faaliyetleri, Ankara’da bulunan TUSAŞ tesislerinde gerçekleştirilecek.

Filipinli kaynaklara göre; ilk iki helikopterin teslimatı, Ekim 2021’de gerçekleşecek. Kalan helikopterler ise ikili üniteler halinde 2022 ve 2023’te teslim edilecek.

Filipinler T129 ATAK Programı’na İhracatı İçin İzin Çıkmıştı

Bir süredir ABD’nin ihracat izni vermemesi sebebi ile donuk halde bekleyen Filipinler T129 ATAK Programı, söz konusu izinin çıkmasıyla hız kazandı. TUSAŞ Kurumsal Pazarlama ve İletişim Başkanı Serdar DEMİR tarafından geçtiğimiz hafta yapılan açıklamada; ABD’nin, Filipinler’e ATAK ihracatı gerçekleştirilmesi için gerekli ihracat izinlerini verdiği açıklanmıştı.

T129 ATAK Taarruz ve Taktik Keşif Helikopteri

T-129 ATAK, Filipinler T129 ATAK

T129 ATAK Taarruz ve Taktik Keşif Helikopteri, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) ana yükleniciliğinde geliştirilmiştir. İlk uçuşunu 17 Ağustos 2011 tarihinde gerçekleştiren helikopter, 22 Nisan 2014 tarihinde Türk Kara Kuvvetleri Komutanlığı envanterine girmiştir. Halihazırda Türk Kara Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü’ne 61 adet ATAK helikopteri teslim edilmiştir.

Türk Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edilen helikopterlerin bir kısmı, Erken Duhul Helikopteri (EDH) ve Faz-1 konfigürasyonundadır. Ancak T129 ATAK Projesi, Faz-2 helikopterlerinin teslimatlarıyla devam etmektedir. Faz-II konfigürasyonlu ATAK helikopterleri, gelişmiş karşı tedbir sistemleri ile muhabere sistemlerine sahiptirler.

ATAK Programı kapsamındaki sipariş adetleri şu şekildedir:

  • Türk Kara Kuvvetleri’ne 59’u kesin 32’si opsiyonel toplam 91 adet,
  • İçişleri Bakanlığı’na 24’ü kesin 3’ü opsiyonel toplam 27 adet,
  • Pakistan Kara Kuvvetleri’ne 30 adet,
  • Filipinler Hava Kuvvetleri’ne 6 adet.

Atak

T129 ATAK; 500 adet 20 milimetrelik top mühimmatı, 16 adet Roketsan CİRİT Füzesi, 8 adet L-UMTAS veya UMTAS Füzesi, 8 adet Stinger Füzesi veya 76 adet 70 milimetrelik roketle teçhiz edilebilmektedir.

Helikopter gücünü, her biri 1.373 shp’lik iki adet LHTEC-CTS800-4A Turboşaft Motoru’ndan almaktadır. Azami 281 km/sa hıza ulaşabilen helikopter; 3 saat havada kalış süresine, 537 kilometre menzile ve 15.000ft irtifa tavanına sahiptir.

Filipinler’e ilaveten Türkiye, Pakistan ile de T129 ATAK Taarruz ve Taktik Keşif Helikopteri ihracatına yönelik bir anlaşma imzalamıştır. Söz konusu anlaşma, yürürlüğe girmek için halihazırda ABD’nin ihracat iznini beklemektedir. Eğer ABD söz konusu izni vermez ise Pakistan, Çin’den helikopter tedarik edebilir. Bu da NATO’nun değerleriyle zıtlaşan bir durum.

ATAK Helikopterinin Birim Maliyeti: https://www.savunmasanayist.com/t129-atak-helikopteri-fiyati/


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

TUALCOM Gif Baner   Sarsılmaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu