Kara Konuşlu ATMACA Füzesi Görücüye Çıktı

Roketsan-ATMACA-Banner

Roketsan tarafından geliştirilen Kara Konuşlu ATMACA Füzesi, IDEF’21 kapsamında ilk kez görücüye çıktı. Füze, Türk Kara Kuvvetleri Komutanlığı için geliştirildi.

Konuyla ilgili olarak Roketsan Genel Müdürü Murat İKİNCİ tarafından yapılan açıklamada, “Bu sene ATMACA’mızın son atışını başarıyla gerçekleştirdik ve seri üretimine de başladık. IDEF’te sergileyeceğimiz değişiklik ise ATMACA’nın kara versiyonu. ATMACA’nın deniz versiyonundan farkı, IIR başlığı bulunması. Bu başlıkla da kara hedeflerine radara yakalanmadan hassas saldırı yeteneğini İnşallah silahlı kuvvetlerimize kazandıracağız.” ifadelerine yer verildi.

STM Banner

Türk Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın seyir füzesi ihtiyacının giderilmesi amacıyla geliştirilen Kara ATMACA’nın, 8×8 bir fırlatma aracı üzerine teçhiz edildiği görüldü. Kara ATMACA için geliştirilen füze fırlatma aracı, TRG-300 Füzesi’nin füze fırlatma aracına benzer bir yapıya sahip.

Kara ATMACA ile birlikte Türk Kara Kuvvetleri Komutanlığı, envanterine ilk kez bir seyir füzesi almış olacak. Kara ATMACA, yüksek öneme haiz hedeflerin hassasiyetle vurulması amacıyla kullanılacak.

Roketsan tarafından açıklanan bilgilere göre Kara ATMACA’nın menzili 280 kilometre olacak.

Kara Konuşlu ATMACA Füzesi’nin Teknik Özellikleri

  • Uzunluk: 6 metre
  • Ağırlık: 890 kg
  • Menzil: 280 km
  • Güdüm: ANS + KKS + Barometrik Altimetre + Radar Altimetre + YRNS
  • Harp Başlığı: Yüksek Patlayıcılı, Parçacık Tesirli, Penetrasyon Etkili
  • Harp Başlığı Ağırlığı: 250 kg
  • Arayıcı Başlık: Kızılötesi Görüntüleyici Başlık (IIR)

ATMACA GEMİSAVAR FÜZESİ

İlk uçuşlu testi 2016 yılında gerçekleştirilen ATMACA, geliştirme dönemi boyunca atış testlerini başarıyla tamamladı. 29 Ekim 2018’de, seri üretim sözleşmesi imzalanan ATMACA’nın, su üstü platform üzerinden gerçekleştirilen ilk atış testi ise 2019’un Kasım ayında TCG Kınalıada’dan yapıldı. Son olarak 2021’in Haziran ayında canlı harp başlıklı konfigürasyonu ile icra edilen testte de ATMACA gemi hedefi başarı ile imha etti. Ürün kalifikasyon testleri başarıyla tamamlanan ATMACA, seri üretim için hazır hale getirildi ve yakın dönemde Türk Deniz Kuvvetlerinin envanterinde yerini alacak.

Her türlü hava şartında kullanılabilen modern bir güdümlü mermi olan ATMACA, karşı tedbirlere dayanıklılığı; hedef güncelleme, yeniden saldırı ve görev iptal yeteneklerini bünyesinde barındırıyor. Bunlarla birlikte ileri görev planlama sistemi (3D routing) sayesinde de sabit ve hareketli hedeflere karşı etkili olabiliyor. Küresel Konumlandırma Sistemi, Ataletsel Ölçüm Birimi, Barometrik Altimetre ve Radar Altimetre alt sistemlerini kullanarak hedefine doğru yol alan ATMACA, hedefini yüksek doğrulukla bulabilmek için aktif radar arayıcısını kullanıyor.

ATMACA

220 kilometrenin üzerinde bir menzile sahip olan ATMACA, görüş hattının ötesindeki hedefler için de büyük bir tehdit oluşturuyor. ATMACA’nın; hedef güncelleme, yeniden saldırı ve görev iptal kabiliyetlerinin ardında ise sahip olduğu gelişmiş ve modern veri bağı (data link) yer alıyor. Buna ek olarak görev profilini sunabilen sistemde; hedefe zamanlama, hedefi vurma ve hedefi ateş altına alma operasyonel modları da mevcut.

ATMACA, yapısal tasarımı ile de fark yaratıyor. Güdümlü mermi, gelişen teknolojiler doğrultusunda, ağırlığının azaltılması ve yapısal dayanımının artırılması için kompozit malzeme teknolojileri kullanılarak tasarlandı ve füzenin üretiminde, bu teknolojilerden azami ölçüde yararlanıldı.

Roketsan, gelecek dönemde, ATMACA’nın Kızılötesi Arayıcı Başlık, Dual Arayıcı Başlık gibi donanımlara sahip versiyonları ile kabiliyetlerini geliştirmeyi hedefliyor. Öte yandan denizaltılardan ve dikey atım sistemlerinden atılabilecek versiyonları ile de platform çeşitliliği artırılacak.

Roketsan, ATMACA’nın sahip olduğu yüksek millilik oranını gelecek dönemde daha da artırmak ve böylelikle dışa bağımlılığı azami seviyeye indirmek için çalışmalarına yüksek motivasyonla devam ediyor.

Atmaca blok-ii, atmaca füzesi, atmaca gemisavar füzesi, atmaca füzesi özellikleri, atmaca füzesi envanter

ATMACA’nın Teknik Özellikleri

Uzunluk 4,3 m – 5,2 m
Ağırlık< 750 kg
Menzil> 220 km
Güdüm ANS* + KKS* + Barometrik Altimetre + Radar Altimetre
Harp Başlığı TipiYüksek Patlayıcılı

Parçacık Etkili

Penetrasyon Etkili

Harp Başlığı Ağırlığı220 kg
Veri BağıHedef Güncelleme, Yeniden Saldırı, Görev İptal Yeteneği
Arayıcı BaşlıkAktif RF

ÖNERİLEN İÇERİK: Roketsan’dan LEVENT Yakın Hava Savunma Sistemi Müjdesi


Kaynak: SavunmaSansyiST.com

  Sarsılmaz
Başa dön tuşu