Filipinler Savunma Bakanlığı ve Hindistan Savunma Bakanlığı, Filipinler’in Hindistan’dan savunma ekipmanı tedarik edebilmesi için yasa düzenlemesi imzaladı.
Filipinler Milli Savunma Bakanlığı ve Hindistan Savunma Bakanlığı, hükümetler arasında elektronik veri akışı (G2G) yöntemi ile Filipinler’in Hindistan’dan savunma malzemesi ve ekipmanı tedarik etmesine olanak tanıyan bir yasa düzenlemesi imzaladı.
Filipinler Savunma Müsteşarı Raymundo Elefante ve Hindistan’ın Filipinler Büyükelçisi Büyükelçi Shambu S. Kumaran, 2 Mart 2021 tarihinde Filipinler’in başkenti Manila’da düzenlenen törende her iki ülkeyi de temsil ettiler. Etkinliğe, Filipinler Milli Savunma Bakanı Delfin Lorenzana da katıldı.
Bakan Lorenzana, Filipinler’in Brahmos füzelerinin alımına ilişkin daha fazla bilgi paylaşılmayacağını aktarmıştı. Ama tedarikin tamamlanmasına yakın bir tarihte anlaşmaya dair haberler hem Hint hem de Filipin basınında yer aldı. Bu yapılan anlaşma, Hint savunma sanayi ürünlerinin G2G yöntemi ile Filipinler’e tedarikinin yasal çerçevesini oluşturacak.
Hindistan, Brahmos Aerospace tarafından geliştirilen Hint-Rus ortak yapımı PJ-10 Brahmos süpersonik gemisavar füze sisteminin kara tabanlı versiyonu olan Brahmos Kıyı Savunma Sistemi’ni Filipinler’e temin ediyor. Bu, Filipinler’i Brahmos füzeleri için ilk ihracat pazarı yapacak.
Bu tedarik hem Filipin Ordusu’nun hem de Filipin Donanması’nın kritik geçit noktalarındaki Erişimi Engelleme-Bölgeden Men Etme (A2/AD) amaçlı kullanılacak olan kara tabanlı gemisavar füzesi gereksiniminin karşılanmasını sağlayacak. Ayrıca Filipinler, ana karasına izinsiz şekilde yabancı deniz kuvvetlerinin erişiminin engellenmesini de sağlayacak.
Filipin hükümetinin kullanıp kullanmayacağına dair herhangi bir doğrulamanın olmamasına rağmen, Hindistan, Hint yapımı savunma teçhizatının satın alınması için Filipinler’e 100 milyon ABD Doları tutarında bir kredi limiti teklif ettiğine dair açıklamada bulundu.
Hindistan; Brahmos füzelerinin yanı sıra, Çin’in Güney Çin Denizi’ndeki saldırgan tutumu ve yaşanan sınır uyuşmazlıklardan dolayı modernizasyon çalışmalarına ağırlık veren Filipinler’e; savaş uçağı, helikopter, deniz platformu, savaş yönetim sistemi, radar ve hava savunma füzesini sundu.
Önerilen İçerik: Roketsan MAM-L en uzun menzilden vurdu
Elif Funda ALTUN / SavunmaSanayiST.com