Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail DEMİR, Milli Muharip Uçak (MMU) Programı ve Rolls-Royce ile iş birliği hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
Gazeteci Hakan ÇELİK’in konuğu olan Prof. Dr. İsmail DEMİR, TUSAŞ ana yükleniciliğinde yürütülen Milli Muharip Uçak Programı kapsamında kullanılacak motorlar ile ilgili açıklamalarda bulundu. Başkan DEMİR tarafından yapılan açıklamada, “Rolls-Royce’un bu uçak için hazır bir motoru yok. Onlar, Türkiye’de kurdukları bir ortaklık ile bu uçak için motor geliştirmeyi teklif ediyorlardı ama o geliştirmenin şartları arasında bizim kabul edemeyeceğimiz 5-6 tane madde vardı. Onları uzun süre boyunca müzakere ettik ve çoğunda istediğimiz yere kadar geldi mesele. Şu anda biz anlaşılabilir bir konuda olduğunu düşünüyoruz. Eğer onlar da hazırlar ise bu işi artısıyla eksisiyle bir yere getirebilecek durumdayız.
Ancak bu, bir kanal. Bu tür projelerde çok kanallı düşünmek zorundasınız. Yine ilk hangardan çıkışı ve ilk uçuşları gerçekleştirmek üzere, dünyada mevcut bir – iki motor tipini seçip uçağımızda kullanmak üzere çalışmalarımız var. O konuda da çalışmalar devam ediyor, motor tipleri belli. Ayrıca da kendi milli motorumuzu geliştirme çabamız da devam ediyor yani üç kanaldan bu işi yürütüyoruz. Bizim açımızdan sorun büyük ölçüde belli bir yere geldi, ondan sonrası da diğer tarafa (Rolls-Royce) bağlı ki yine orada rakamsal bazı konular var onları da gördüğümüzde buna karar vereceğiz. Yani top, karşı sahada.” ifadelerine yer verildi.
Bir başka İngiliz şirketi olan BAE Systems de Milli Muharip Uçak Programı kapsamında TUSAŞ’a destek vermekte. Halihazırda yüze yakın BAE Systems mühendisinin, TUSAŞ’ın Ankara yerleşkesinde olduğu bilinmekte.
Milli Muharip Uçak’ın 2023 yılında hangardan çıkış yapması, 2025 veyahut 2026 yılında ilk uçuşunu gerçekleştirmesi ve 2029 yılında ise Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterine girmesi planlanıyor.
ÖNERİLEN İÇERİK: Savunma Sanayii Başkanı DEMİR Harrier’da noktayı koydu
Kaynak: SavunmaSanayiST.com