Almanya ve İsveç, Almanya’nın Ukrayna’ya verdiği IRIS-T hava savunma sistemleri için füze ve lançer tedarikini konuşuyor.
Alman basınına göre; Almanya, İsveç’in Ukrayna’ya IRIS-T hava savunma sistemi için füze ve lançerler sağlamasını istedi. Konuyla ilgili Alman ve İsveçli sözcüler yorum yapmadı. Almanya, Ukrayna’ya bu yıl içerisinde 3 adet daha IRIS-T SLM hava savunma sistemi bataryası tedarik etme planını sürdürüyor. İsveç envanterinde ise IRIS-T füzeleri bulunuyor. Almanya’nın Ukrayna’ya teslim ettiği sistemlerde ise IRIS-T SLM füzeleri bulunmakta. Bu füzeler normal IRIS-T füzesinden farklı olarak daha büyük yarıçapa dolayısıyla daha uzun menzil ve irtifaya sahip.
İsveç, IRIS-T füzelerini hem hava kuvvetlerindeki Gripen uçaklarında hemde RBS98 hava savunma sistemlerinde kullanıyor. RBS98 sistemi, havadan atılan IRIS-T füzelerinin İsveçli Bandvagn 410 paletli zırhlı aracına entegre edilmiş versiyonu, sistemin bir diğer adı da IRIS-T SLS. RBS98, ROKETSAN ve ASELSAN tarafından geliştirilen Hisar A+ otonom hava savunma sistemine oldukça benzemekte. Her iki sistem de füze fırlatıcılarını ve arama radarını tek araçta buluşturuyor. Böylece her bir araç kendi başına hedef tespiti ve angajmanı yaparken paletli şasiye sahip olmaları sayesinde hareketli birliklere ayak uydurabiliyor.
RBS98 üzerinde 4 adet IRIS-T füzesi ve Giraffe-1X arama radarı bulunuyor. Havadan atılan IRIS-T füzelerinin bu sistemde kullanılması sebebiyle sistemin angajman zarfı 10-12km menzil ve 5-6km irtifa ile kısıtlı. Hisar A+ sisteminin füzeleri daha büyük çapa ve uzunluğa sahip böylece daha fazla yakıt alabiliyor, bu da çok daha uzun 15km menzil ve 10km maksimum angajman irtifasına sahip olmasını sağlıyor. IRIS-T füzeleri kızılötesi görüntülemeli arayıcı başlık ve veribağı ile hedeflerine angaje oluyor. Yani güdüm sistemleri de Hisar A+ ile aynı şekilde işliyor.
RBS98’in Ukrayna’ya sağlanması halinde sahada önemli etkilere sahip olabileceğini söylenebilir. Tek başına operasyon yapabilmesi sayesinde ormanlık alanlar gibi etrafı kapalı yerlerde gizlenerek Rus savaş uçaklarına veya seyir füzelerine pusu kurabilir.
Ukraynalılar Buk sistemlerini radarları kapalı şekilde gizleyip, herhangi bir Rus uçağı menzillerine girdiğinde açıp füze atışı yaparak kullanılıyorlar. Bu taktiğin IRIS-T SLS ile uygulanmasının çok daha kolay olduğu değerlendiriliyor. RBS-98 üzerinde bulunan Giraffe-1X radarı AESA yapılı olması sayesinde çok daha düşük tespit edilebilirliğe (LPI) sahip. Böylece RBS98’ler Buk gibi radarlarını kapatmadan da görev yapabilir.
Kaynak: SavunmaSanayiST.com