Leopard 2A4 Modernizasyonu ve Yeni Gelişmeler

Roketsan-ATMACA-Banner

Türk Kara Kuvvetleri’nin Leopard 2A4 Modernizasyonu ihtiyacına yönelik olarak farklı şirketler tarafından yürütülen projeler ortaya çıktıkça, sektörü takip eden kesimin aklında da çeşitli soru işaretleri meydana geliyor. Bu yazımda, bu soru işaretlerini gidermeye çalışacağım.

Türkiye, Türk Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın ihtiyaçlarına binaen 2006-2011 yılları arasında Almanya’dan 354 adet – 15 adedi yedek parça – Leopard 2A4 Ana Muharebe Tankı (AMT) tedarik etmiştir. Türk Leopard 2A4 tankları, gerçek manadaki ilk muharebe sınavını ise yakın geçmişte gerçekleştirilen Fırat Kalkanı Harekatı ve Zeytin Dalı Harekatı’nda vermiştir. Bu harekatlar esnasında Leopard 2A4, aktif ve reaktif koruma yönündeki eksikliği sebebiyle yeni nesil anti-tank mühimmatlarına karşı maalesef pek de iyi bir sınav verememiştir.

STM Banner

Yaşanan gelişmeler, Leopard 2A4 tanklarının özellikle asimetrik savaşa karşı kabiliyet artırımına ihtiyaç duydukları sonucunu doğurmuştur. Bu kapsamda Leopard 2A4 tankları için birisi M60T tanklarının modernize edildiği “FIRAT-M60T” projesine benzer ve diğeri ise oldukça farklı olmak üzere iki ayrı modernizasyon projesi başlatılmıştır.

40 adet Leopard 2A4’ün Modernizasyonu

Leopard 2A4 Modernizasyonu
Roketsan’ın zırh çözümleri ile modernize edilen Leopard 2A4

İlk modernizasyon, aslında 30 Ağustos 2020 tarihinde Roketsan’da düzenlenen ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN’ın da katılım sağladığı bir tören esnasında görüntülendi. Benim de katılım sağladığım bu törendeki Leopard 2A4, Roketsan üretimi Tepkisel Reaktif Zırh (ERA), Add-on-Zırh ve Yüksek Balistik Mukavemete Sahip Kafes Zırh ile modernize edilmiştir. Özetle tank, sadece zırh iyileştirmesine tabi tutulmuştur.

Yapılan zırh eklemeleri ile Leopard 2A4 tankının ağırlığı 55 tondan 62 tona çıkmış, ancak icra edilen arazi testlerinde istenilen performansın başarıyla sağlandığı görülmüştür. Leopard 2A4 tanklarımıza yönelik ilk modernizasyon projesi olan bu zırh iyileştirmeler kapsamında 40 adet tank modernize edilecek. Muhtemelen ASELSAN tarafından üretilen elektronik sistemlerin de entegre edileceği bu tankların teslimatları ise bu yıl içerisinde başlayacak.

Geniş Çaplı Leopard 2A4 Modernizasyonu

altay

Asıl meselemize gelelim… Şimdi ilk olarak; Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede ile Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım, 23 Kasım 2020 tarihinde BMC’nin Arifiye’deki tesislerine bir ziyaret düzenledi. Bizim de SavunmaSanyiST.com olarak 30 Kasım tarihli haberimizde bahsettiğimiz ziyaret esnasında, Milli Ana Muharebe Tankı ALTAY’ın kulesinin entegre edildiği bir Leopard 2A4 görüntülendi.

Tankın kulesinin ALTAY’dan ana farkı ise ALTAY için MKEK tarafından üretilen L55 120mm Tank Topu yerine, Türk Kara Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde bulunan Leopard 2A4 ve M-60T/TM tankları tarafından da kullanılan L44 120mm Tank Topu’nun kullanılmasıydı.

Bu gelişmenin ardından tam 2 ay geçti ve 23.01.2020 tarihinde Milli Savunma Bakanlığı; Milli Savunma Bakanı Hulusi AKAR ile beraberinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar ve Millî Savunma Bakan Yardımcısı Muhsin Dere’nin Arifiye’de bulunan BMC Savunma yerleşkesini ziyaret ettiğini belirten bir video paylaştı. Paylaşılan videoda, BMC tarafından üretilen bazı araçlara yer verildi. Bu araçların arasında, ALTAY ile ‘ALTAY Kuleli’ Leopard 2A4 de vardı. Haluk-Görgün-min

ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk GÖRGÜN ve arkasında Leopard 2A4 KulesiEdindiğim bilgiye göre; Roketsan – ASELSAN iş birliğiyle düşük seviyede modernize edilecek 40 adet Leopard 2A4’e ek olarak, T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından açılan başka bir ihale kapsamında da 81 + 250 (Opsiyon) Leopard 2A4 tankı modernize edilecek. Ancak bu modernizasyon, çok daha kapsamlı olacak. Yani modernizasyon paketinin içerisinde, zırha ek olarak atış kontrol sistemi ve AKKOR gibi daha ‘elektroniksel’ bir taraf da var.

SSB tarafından açılan bu kapsamlı modernizasyon ihalesinin teklife çağrı doyasını (TÇD); BMC, FNSS ve Otokar firmaları aldı. BMC ve FNSS firmaları ihaleye teklif verdi ancak Otokar şirketi teklif vermedi. Yakın zamanda kazananın açıklanacağı ihale kapsamında BMC veya paletli kara platformu çözümleriyle öne çıkan FNSS ana yüklenici, ASELSAN ve Roketsan ise zorunlu alt yüklenici olacaklar.

ALTAY Kuleli Leopard 2A4
ALTAY Kuleli Leopard 2A4

ALTAY Kuleli Leopard 2A4

‘ALTAY Kuleli Leopard 2A4’ olayı ise BMC’nin kendi inisiyatifle gerçekleştirdiği bir olay. Şu anda Leopard 2A4 tanklarının bakım ve onarımları, zaten BMC tarafından kiralanan Arifiye Tank Paleti Fabrikası’nda gerçekleştiriliyor. Leopard 2A4’lerin bakım ve onarımını gerçekleştiren ve SSB tarafından bu tankların modernizasyonuna ilişkin ihaleye de teklif veren BMC, kendi inisiyatifiyle Leopard 2A4’e ALTAY kulesini entegre etti ve sonuç olarak hem SSB’ye hem de kuvvete bu yönde bir alternatif sundu.

Açıkçası oldukça zekice bir ‘ticari hamle’ olduğunu itiraf etmem gereken Leopard 2A4’e ALTAY kulesi entegrasyonu hamlesinin ise şöyle avantajları mevcut:

  • ALTAY Tankı ile ortak alt sistem kullanımı sebebiyle daha düşük lojistik gider,
  • ALTAY ile ortak alt sistem kullanımı sebebiyle ortak personel eğitimi,
  • ALTAY AMT Seri Üretim İhalesi’ni kazanan BMC’nin, 250 adet yerine 331 + 250 adet ALTAY Kulesi üretecek olması sebebiyle birim maliyette düşüş,
  • Leopard 2A4’ün bakımı ile modernizasyonunun, aynı tesiste ve aynı personeller tarafından yapılacak olması.

Tabi dezavantajları da var:

  • Bu çözüm, tamamen ALTAY Programına bağlı olacak. ALTAY’ın olmadığı bir ortamda, bu modernizasyondan da bahsedilemez.
  • ALTAY Projesi’ndeki olası riskler, Leopard 2A4’e de taşınmış olacak.
  • Tedarik edilecek ALTAY Kule sayısı artacağı için alt sistem tedarikçilerinin, teslimatlarda problem yaşaması ihtimali mevcut.

 

Leopard 2A4

Özetle SSB tarafından iki farklı Leopard 2A4 modernizasyonu projesi yürütülüyor. Bu projelerden ilki, 40 adet tankın Roketsan-ASELSAN iş birliği ile düşük seviyede modernizasyonunu içeriyor. Halihazırda modernizasyon devam ediyor. İkinci proje ise 81 + 256 adet tankı içeriyor ve çok daha kapsamlı bir modernizasyon planı mevcut. İkinci projenin ana yüklenicisi ise ya FNSS ya da BMC olacak.

Okuduğunuz için teşekkür ederim…

Yazar:    |   Kaynak: SavunmaSanayiST.com Özel Haberidir.

  Sarsılmaz

4 Yorum

  1. Acaba kapsamli tadilatta L55 topu, taretin tevcih sistemi hidrolik değil elektriki mi olacak? Ikinci seviye tadilattada roketsan ek zırhları kalan 41+250 tank uygulanacak mi?
    ilk 40 tank uygulanacak tadilat Leo2T1, kapsamli tadilata Leo2T2 dersek tüm filoyu Leo2T2seviyesine mi getireceğiz?bu bi nevi ‘yerli ve de milli Leo2A6’ olacak diyebilir miyiz?

    1. Roketsan zırhı muhtemelen farklı bir şekilde (belki “Altay kuleli Leopard 2″de olduğu gibi) uygulanacak. L55 kullanılmamasının sebebi ağırlıktan dolayı olabilir ya da gelecekte L55 takılacaktır. Anladığıma göre bu “kapsamlı” modernizasyonda her Leopard 2’ye AKKOR gibi Altay’da bulunan sistemler uygulanacak. Yani tanklar “yerli ve milli Leo2A6″dan çok “Altay Jr.” olacak. Ne olursa olsun, görünüşe göre ilk modernizasyon kısa zamanda sonuçlanacak ve ikinci modernizasyon da Altay takvimiyle hareket edecek. Bu modernizasyonları ve Altay’ı umarım bu yıl IDEF’de daha detaylı göreceğiz.

  2. Leo2T1 ile Leo2T2 arasında ne tür farklar var? Ayrıca Leo2A6 nedir? Malum bunların ne olduğunu herkes bilmiyor? Cevaplarsanız öğrenmiş oluruz

  3. Zamanında Leopard2NG kabul edilmiş olsaydı modernizasyon konusunu çoktan halletmiş olacaktık. Şimdi ise proje daha pahalıya patladı. Nedense Leopard2A4lerimiz her geçen gün daha da çirkinleşiyor. Bu arada Altay kuleli Leopard kesinlikle kabul edilmemeli.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu