MKE A.Ş. Genel Müdürü İlhami Keleş, MALAMAN Akıllı Dip Mayını Projesi hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Mk84 Genel Maksat Bombası formundaki MALAMAN, ilk kez IDEF’23 esnasında sergilenecek.
Bugün gerçekleştirilen MKE-SAHA Tedarikçi Buluşması Etkinliği sırasında MKE A.Ş. Genel Müdürü İlhami Keleş, önemli açıklamalarda bulundu. KELEŞ; MKE A.Ş., KoçSavunma ve TÜBİTAK-SAGE ile birlikte Mk-84 Genel Maksat Bombası üzerinden bir deniz mayını geliştirildiği bilgisini paylaştı.
Keleş’e göre; geliştirilen mayın, IDEF’23 sırasında ilk kez tanıtılacak. Mayın, F-16 ve AKINCI gibi hava platformlardan atılabilecek. MKE A.Ş. Genel Müdürü İlhami Keleş’in bahsettiği deniz mayının, MALAMAN Akıllı Dip Mayını olarak bilinen proje kapsamında geliştirildiği üzerinde duruluyor.
Mk-84 Genel Maksat Bombası formunda geliştirilen deniz mayını; KGK, HGK ve LGK gibi güdüm kitleriyle istenilen noktaya hassasiyetle yerleştirilebilecek.
MALAMAN Akıllı Dip Mayını Projesi
Sözleşmesi 2011 yılında imzalanan MALAMAN Projesi ile Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın Akıllı Dip Mayını ihtiyacının karşılanacak ve Türk karasularının daha güvenli hale getirilmesi sağlanacaktır.
MKE A.Ş., KoçSavunma ve TÜBİTAK-SAGE ile birlikte Mk-84 Genel Maksat Bombası üzerinden bir deniz mayını geliştiriyor. Geliştirilen mayın, F-16 ve AKINCI gibi hava platformlardan atılabilecek.
Ürün, ilk kez IDEF’23 sırasında sergilenecek. #MKESAHA pic.twitter.com/0qbxBqYaBL
— SavunmaSanayiST.com (@SavunmaSanayiST) July 18, 2023
TÜBİTAK SAVTAG destekli olan ve Koç Bilgi ve Savunma Teknolojileri’nin ana yüklenici olduğu proje kapsamında, TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (SAGE); sualtı duyarsız harp başlığı, bu harp başlığına uygun patlayıcıların geliştirilmesi ile tapa kısmında danışmanlık görevlerini üstlenmiştir.
Halihazırda devam eden projede seri üretime geçtiğinde; olası bir savaş durumunda Türk karasuları, çok daha güvenli hale gelecektir. Proje kapsamında geliştirilen Akıllı Dip Mayını, savaş gemileri ile insanlı ve insansız denizaltı platformları tarafından istenilen bölgeye dökülebilecektir. Geliştirilmekte olan mayın, bir zincir ile deniz tabanındaki ağırlığa sabit vaziyette bulunmaktadır. En etkili akustik yalıtım malzemelerinde biri olan GRP (glass reinforced polyester/cam elyaf takviyeli polyester) gövdeye sahip olacak mayın üzerinde, sofistike teknolojiye sahip sensörler kullanılacaktır. Bu sayede dost birimler için son derece güvenli olurken, düşman unsurlar için bir o kadar tehlikeli olacaktır.
Sualtı Akustik IFF (Dost – Düşman Tanımlama) sistemine sahip olacak mayın üzerinde; basınç izi, titreşim, manyetik anomali ve ses sensörleri bulunacaktır. Bu tarz sistemlerin çalışma mimarisi gereği tüm sensör birimlerinden alınan veriler harmanlanarak tek bir veri haline getirilir, daha sonra bu veri hafıza-bellek biriminde bulunan veriler ile karşılaştırılır ve eşleşme olmadığı taktirde zincirinden ayrılan mayın, itki+dümen görevi gören basınçlı CO2 gazına sahip tanklarının tahliye portları sayesinde hedefine yönelerek tahrip eder. Her ne kadar derin sularda görev yapabilecek olsa da Adalar Denizi ve Karadeniz gibi kısmen sığ sularda da görev yapabilme kabiliyetine sahip olacaktır.
25-30 kg arasında bir harp başlığına sahip olacağını değerlendirdiğimiz mayının, hedef unsuru bulk charging yöntemi( genişleme/şişme hasarı) ile imha edeceğini düşünülmektedir. Su altı patlamalarında kullanılacak harp başlıkları tasarlamak, ekzotermik reaksiyon bakımından çok zordur. Bu zorluğa birde duyarsızlaştırma gereksinimleri koyulunca, zorluk 2 kat artmaktadır. Dolgu maddesi nemden ve sudan korunmalıdır. Aksi takdirde su altında verimli bir yanma için hayati öneme sahip, yükseltici olarak kullanılan ve yanma esnasında oksijen gazı açığa çıkaran amonyum perklorat gibi organik tuzlar eriyerek, sıcak nokta diye tabir edilen alanların oluşmasını engeller ve zayıf verimsiz bir patlama olur. Bu durumda; su altındaki basınç, patlama basıncını yener ve sadece yüzeye doğru yükselen sıcak su elde edilmiş olur.
Kaynak: SavunmaSanayiST.com