Romanya, Fransız Naval Group ile Gowind Sınıfı Korvet tedarikinde yaşadığı problemlerin ardından korvet ihalesini iptal etme kararı aldı.
2019 yılında Romanya Milli Savunma Bakanlığı, korvet tedariki ihalesinin kazananı olarak Fransa’dan Naval Group ve Romanya’daki Köstence Tersanesi’nden oluşan bir iş ortaklığını açıklamıştı. Orijinal anlaşma uyarınca ortaklık, Romanya Deniz Kuvvetleri için dört adet Gowind 2500 sınıfı korvet inşa etmekle görevlendirilmişti.
Ancak, Fransız yetkililer tarafından da teyit edildiği üzere, Naval Group ile Köstence Tersanesi arasındaki mali anlaşmazlıklar nedeniyle projedeki ilerlemeler oldukça gecikti. Naval Group’un söz konusu sözleşmeyi 4 senedir imzalamaması üzerine Romanya Savunma Bakanlığı, Haziran 2023’te Fransız şirkete bir ihtar çekmişti.
Son olarak Romanya Savunma Bakanlığı Korvet tedarik ihalesinin iptal edildiğini açıkladı. Bütçesel sıkıntılar sebebiyle ihalede ikinci olan Hollandalı Damen şirketiyle de sözleşme görüşmeleri gerçekleştirmeyen Romanya Savunma Bakanlığı’nın, ikinci el gemi tedariki yoluna gitmesi bekleniyor.
Romanya Savunma Bakanı Angel Tîlvăr, Haziran 2023’te yaptığı açıklamada, “Fransız tarafının önümüzdeki üç gün içinde sözleşmeyi imzalamaması halinde MApN, ikinci sıradaki Hollandalı Damen ile görüşmelere başlayacak.” ifadelerine yer verilmişti.
Korvetler hakkında
Naval Group tarafından entegre edilen önemli bir özellik olan stealth özellikleri, geminin operasyonel yeteneklerini geliştirmektedir. Ayrıca Gowind 2500, görevlerine çok yönlülük kazandıran bir helikopter ve insansız hava aracı barındırabilmektedir.
Gemi; ana silah, toplar, karadan havaya füzeler, gemisavar füze rampaları ve torpido rampaları dahil olmak üzere kapsamlı bir silah setiyle donatılmıştır. Elektronik tehditlerle başa çıkmak için Vigile 200 Tactical R-ESM, Altesse Naval C-ESM ve Sylena MK2 dekoy fırlatıcı gibi sistemler kullanmaktadır.
Kaynak: SavunmaSanayiST.com