Uluslararası Anadolu Kartalı-2021 Eğitimi

Roketsan-ATMACA-Banner

21 Haziran’da Konya/Selçuklu 3’üncü Ana Jet Üs Komutanlığında icrasına başlanan Uluslararası Anadolu Kartalı-2021 Eğitimi devam ediyor. Tatbikatın basın ve seçkin gözlemci günü ise bugün gerçekleşti.

Çok sayıda yerli/yabancı basın mensubu ve profesyonel fotoğrafçının katıldığı tatbikat bu sene ilklere sahne oldu. Tatbikata; Türkiye, Azerbaycan, Pakistan ve Katar Hava Kuvvetleri katılıyor. Azerbaycan Hava Kuvvetleri ise tatbikata ilk kez katılım gösteriyor.

STM Banner

Hava Kuvvetleri Komutanı KÜÇÜKAKYÜZ’ün Konuşması

Basın ve seçkin gözlemci günü etkinliği sonunda kapanış konuşmasını gerçekleştiren Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan KÜÇÜKAKYÜZ, gerçekleştirilen etkinliğe 21 ülkeden 44 gözlemcinin katıldığını belirtti. Etkinliği 160’a yakın yerli ve yabancı basın mensubu takip etti.

3’üncü Hava Jet Üs Komutanı Tuğgeneral Fidan YÜKSEL tatbikat kapsamında bugüne kadar 441 sortinin icra edildiğini açıkladı. Tatbikatın %62’lik kısmının tamamlandığını belirten YÜKSEL, 2 Temmuz’a kadar tüm faaliyetleri sonlandırmayı amaçladıklarının altını çizdi.

Pakistan Hava Kuvvetleri (PAF)

Pakistan-JF-17

Pakistan, 2015 yılından bu zamana yapılan tüm Uluslararası Anadolu Kartalı Tatbikatlarına katıldı. Pakistan Hava Kuvvetleri, son olarak 2019 yılında yapılan tatbikata Çin – Pakistan ortak üretimi olan JF-17 Thunder savaş uçakları ile katılmıştı. Pakistan bu sene yapılacak olan tatbikata da 16. Kara Panterler Filosu’ndan 5 adet JF-17 Blok II savaş uçağı ve C-130 Nakliye Uçağı ile katılım sağlıyor. Pakistan Hava Kuvvetleri, tatbikat sayesinde bölgedeki en büyük hasımlarından birisi olan Hindistan Hava Kuvvetlerine ait Rafale savaş uçaklarına karşı deneyim kazanmış olacak.

Katar Emirlik Hava Kuvvetleri (QEAF)

Katar ise tatbikata savaş uçakları ile katılımını, en son 2014 yılında 4 adet Mirage-2000 savaş uçağı ile gerçekleştirmişti. 2019 yılında sadece C-17 ve C-130 kargo uçakları ile katılım sağlayan Katar, bu sene yapılacak olan tatbikata ise Fransız Dassault Aviation şirketinin kısa süre önce teslim ettiği Rafale savaş uçakları ile katılım sağlayacak. Tatbikata katılacak olan 4 adet Rafale savaş uçağı, 1 adet C-17 Nakliye Uçağı ve 1 adet C-130 Nakliye Uçağı, geçtiğimiz günlerde Konya 3’üncü Ana Jet Üssü’ne intikallerini tamamladılar.

Katar-Rafale

Anadolu Kartalı için bir ilk: Rafale

Katar Hava Kuvvetleri’nin tatbikata Rafale savaş uçağı ile katılım sağlaması, Anadolu Kartalı Tatbikatı için bir ilk olacak. Tatbikat tarihinde Rafale savaş uçağı ilk kez katılacak. Rafale savaş uçakları son olarak 2015 yılında yapılan Nato Tiger Meet Eğitimi için Fransa Hava Kuvvetleri tarafından Türkiye’ye getirilmişti.

Tıpkı Pakistan Hava Kuvvetleri gibi Türk Hava Kuvvetleri de Rafale’i yakından tanıma fırsatı bulacak. Türkiye’nin yakın coğrafyasında Rafale kullanan iki hava kuvveti bulunuyor. Mısır Hava Kuvvetleri halihazırda Rafale savaş uçaklarını aktif olarak kullanıyor ve kısa bir süre önce 24 adetlik eski siparişe ek olarak 30 adet Rafale siparişi daha verildi.

Yunan Hava Kuvvetleri ise yakın bir zaman içerisinde 6 adedi yeni ve 12 adedi ise ikinci el olan 18 adet Rafale F3R savaş uçağını envanterine katacak. Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Panagiotopoulos, tedarik edilecek Rafale savaş uçağı sayısının 40 adet olarak revize edilebileceğini açıklamıştı. Yunanistan, 2025 yılına kadar 40 adet Dassault Rafale savaş uçağı tedarik etmeyi planlıyor.

Rafale savaş uçakları pek çok bakımdan üstün hava görevi özelliklerine sahip.

Azerbaycan Hava Kuvvetleri (HHQ)

Anadolu Kartalı Tatbikatı’na ilk defa katılacak olan Azerbaycan da MiG-29 tipi savaş uçakları ile tatbikattaki yerini aldı. Çin ve Pakistan ortak üretimi olan JF-17 Thunder savaş uçağı ile yakından ilgilenen ve görüşmeler sürdüren Azerbaycan’ın, JF-17 uçağını daha yakından tanıması ve savaş ortamındaki kabiliyetini görmesi açısından önemli bir fırsat olarak değerlendiriliyor.

MiG-29

Her Yıl İcra Ediliyor

Her yıl millî ve/veya uluslararası olarak Anadolu Kartalı Eğitim Merkezi’nde (Konya) icra edilen bir eğitim olan Anadolu Kartalı; gerçek harekâta benzetilmiş bir ortamda, pilotların, hava savunma personelinin ve kontrolörlerin harekâta yönelik eğitim seviyelerinin artırılması, müşterek ve birleşik harekât usullerinin denenmesi ve geliştirilmesi, gerçek harekât şartlarında kayıpların asgari seviyeye indirilmesi ve görev etkinliğinin azami seviyeye çıkarılmasını hedefliyor.

Tatbikat; Kırmızı (Düşman) ve Mavi (Dost) kuvvetler arasında bir senaryo altında, gerçekçi bir savaş ortamında gerçekleştiriliyor.

Uluslararası Anadolu Kartalı Tatbikatı son olarak 2019 yılında gerçekleştirilmiş, Covid-19 nedeniyle 2020 yılında planlanan milli ve uluslararası tatbikatlar iptal edilmişti.

Uluslararası Anadolu Kartalı-2021 Eğitimi

anadolu kartalı

  • Türk Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıkları unsurları ile Azerbaycan, Pakistan, Katar Hava Kuvvetleri ve NATO AWACS unsurlarının fiilî olarak;
  • Bangladeş, Belarus, Bulgaristan, Burkina Faso, Gürcistan, Irak, İsveç, Kosova, Lübnan, Macaristan, Malezya, Nijerya, Romanya, Tunus, Ukrayna, Umman, Ürdün ve Japonya’nın gözlemci statüsünde katılımıyla icra ediliyor.

Tatbikat, 3 Temmuz Cumartesi günü sona erecek.

Eğitimin amacı

  • Millî ve yabancı unsurların gündüz müşterek harekât yapma imkân ve kabiliyetlerini geliştirmek ve kuvvetler arası karşılıklı desteği artırmak,
  • Gerçeğe yakın harekât ortamında, av uçakları ve satıhta (kara ve deniz üzerinde) konuşlu hava savunma silah sistemleri ile korunmakta olan taktik ve stratejik hedeflere karşı karma hava harekâtı görevlerinin planlama ve icrasını sağlayarak, katılımcıların eğitim seviyelerini yükseltmek,
  • Yeni taktik ve tekniklerin denenmesine imkân sağlamak.

Anadolu Kartalı Eğitim Merkezi dünyada benzer imkânlara sahip üç taktik eğitim merkezinden biri, Avrupa’da yer alan tek taktik eğitim merkezidir.

ANADOLU KARTALI

Anadolu Kartalı’nın Tarihçesi

Tatbikat bölgesi 300×400 km ebadında Tuz Gölü ve çevresini kapsayan bölgededir. Anadolu Kartalı Eğitim Merkezi’nin kuruluşundan (2001 senesi) bugüne kadar 15 ülke katılımıyla 24 dönemi uluslararası, 19 dönemi millî olmak üzere toplam 43 eğitim dönemi uygulanmış ve yaklaşık 24 bin sorti uçulmuştur. Bu tatbikatlara bugüne kadar 35.697 personel ve 2.920 uçak katılmıştır. Tatbikat ilk kez Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri ve İsrail Hava Kuvvetleri’nin katılımı ile 18 – 29 Haziran 2001 tarihleri arasında gerçekleştirilmişti. ABD’nin bu sene tatbikatta ne yabancı katılımcı ne de gözlemci statüsünde yer almaması ise dikkat çekti.

Tatbikata Katılan Millî Unsurlar (Türk Hava Kuvvetleri)

  • 38 adet F-16 savaş uçağı
  • 2 adet KC-135 havadan yakıt ikmal uçağı
  • 1 adet E-7T AWACS uçağı
  • 1 adet ANKA-S

Tatbikata Katılan Yabancı Unsurlar

Pakistan:

  • 5 adet JF-17 savaş uçağı
  • 1 adet C-130 nakliye uçağı

Katar:

  • 4 adet Rafale savaş uçağı
  • 1 adet C-17 nakliye uçağı
  • 1 adet C-130 nakliye uçağı

Azerbaycan:

  • 2 adet MiG-29 savaş uçağı
  • 2 adet Su-25 savaş uçağı

NATO:

  • 1 adet E-3A AWACS uçağı

ÖNERİLEN İÇERİK: Yunan Hava Kuvvetleri Analizi


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz
Başa dön tuşu