Yunan Başbakan’dan F-35 onayı hakkında ilk açıklama

Roketsan-ATMACA-Banner

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, ABD’nin ülkesine F-35A Lightning II savaş uçağı satışına yeşil ışık yakmasıyla ilgili olarak açıklamalarda bulundu.

Miçotakis, ABD Dışişleri Bakanı Blinken’ın kendisine gönderdiği mektubun ABD-Yunanistan ilişkilerinin stratejik derinliğini gösterdiğini ifade etti.

STM Banner

Yunan Başbakan, “Bu mektupla Yunanistan, 40 F-35 satın alma yoluna giriyor ancak aynı zamanda Silahlı Kuvvetlerin her üç kolunu ve Yunanistan Sahil Güvenliğini güçlendirecek bir silahlanma paketini de tamamen ücretsiz ediniyor.” dedi.

Blinken, Miçotakis’e gönderdiği mektupta Kongre onayı dahil olmak üzere resmi onay sürecinin gerekliliğine işaret ederek, Yunanistan’a 40 kadar yeni F-35 satışına ilaveten İhtiyaç Fazlası Savunma Malzemesi (EDA) Programı kapsamında 3 Protector sınıfı sahil güvenlik botu ve muhtelif askeri kamyon ve çekici temin edileceğini bildirdi.

KC-135R
KC-135R

Blinken, ABD donanmasından ihtiyaç fazlası 4 LCS sınıfı savaş gemisinin Yunanistan’a verilebilmesi için Kongreye bildirimde bulunacaklarını kaydetti.

ABD’den Yunanistan’a MRAP, KC-135 ve C-130

Yunanistan’ın Ukrayna’ya sağlayabileceği ya da satabileceği savunma malzemeleri için ABD’nin dış askeri finansman programından 200 milyon dolara kadar yararlanabileceğini belirten Blinken, 2025’te satışı mümkün olacak MRAP cinsi askeri arazi araçlarında Yunanistan’a öncelik tanıyacaklarını ve hazır olduklarında KC-135 tanker uçakları için de ihtiyaçlarını değerlendirmeye alacaklarını ifade etti.

Blinken, ayrıca ABD Savunma Bakanlığının Yunanistan’ın satın alabilmesi için C-130H tipi askeri nakliye uçağına ilaveten C-130J modeli için de fiyat ve adet çalışması yaptığını bildirdi.

40 F-35 savaş uçağının tahmini fiyatı 8.6 milyar doları buluyor.

İLGİLİ İÇERİK: ABD’den Türkiye’ye F-16 Blok 70 Yunanistan’a F-35 bildirimi


AA

  Sarsılmaz
Başa dön tuşu