Türk Havacılık ve Uzay Sanayii, geçtiğimiz yıl ANKA İnsansız Hava Aracı’nın ihracat anlaşmasına imza attığı Kazakistan ile yeni bir iş birliğine imza attı.
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii ile Kazakistan Engineering şirketi arasında imzalanan mutabak zaptı ile ANKA İnsansız Hava Aracı Kazakistan’da ortak olarak üretilecek. Ortak üretilmesinin yanı sıra bakım onarım süreçlerini de içeren teknoloji transferi konularında iş birliği gerçekleştirilecek.
Kazakistan ile ihracat anlaşması imzalanan ANKA İnsansız Hava Aracı’nın Kazakistan’da üretilmesinin önü açıldı. ANKA İnsansız Hava Aracı‘nın Türkiye dışındaki ilk üretim üssü haline gelecek Kazakistan’da bu alanda insan kaynağı yetiştirilmesi ve Kazakistan‘ın İHA üretim kabiliyetinin geliştirilmesine yönelik önemli bir adım atılmış oldu.
Gerçekleştirilen mutabakat zaptı hakkında düşüncelerini paylaşan Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil “ANKA’mız için yeni bir üretim üssüne imza atmaktan büyük bir heyecan duyuyoruz. Yerli ve milli imkanlarla geliştirdiğimiz ANKA’mızın yurt dışında bu düzeyde rağbet görmesi bizleri gururlandırıyor. Bölge coğrafyasının savunma ve havacılık endüstrisine katkı sağlayacak olan bu anlaşma sayesinde dost ve kardeş ülke Kazakistan ile ticari ve dostluk bağlarımızın daha da güçlenmesine katkı sağlayacağız. İş birliğimizin hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.
ANKA İnsansız Hava Aracı
TUSAŞ tarafından milli imkanlarla geliştirilen ANKA İnsansız Hava Aracı, gece/gündüz ve kötü hava şartları da dahil; keşif, gözetleme, sabit/hareketli hedef tespit, teşhis, tanımlama ve takip amaçlı gerçek zamanlı görüntü istihbaratı, hedef imhası görevlerine yönelik faydalı yüklerle teçhiz edilmiştir.
ANKA İHA, 30.000ft irtifada 24 saat havada kalabilmekte ve 250 kilogram faydalı yük taşıyabilmektedir.
Ancak TUSAŞ’ın ‘Yeni Nesil ANKA’ olarak adlandırdığı konfigürasyon ise 30 saat havada kalabilmekte ve 350+ kilogram faydalı yük taşıyabilmektedir. Yeni Nesil ANKA, Hava Kuvvetleri Komutanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı envanterinde bulunmaktadır.
Bundan sonra TUSAŞ, ANKA Projesi kapsamında Yeni Nesil ANKA konfigürasyonunun üretimini gerçekleştirecektir. SatCom (Uydu İletişimi) faydalı yükü ise opsiyonel olacaktır.
ÖNERİLEN İÇERİK: TUSAŞ’tan Tunus’a ANKA Teslimatı
Kaynak: SavunmaSanayiST.com