BMC CEO’su Murat Yalçıntaş ve BMC Savunma Genel Müdürü Mehmet Karaaslan, Habertürk’ten Fatih Altaylı’nın sorularını yanıtladı.
Yalçıntaş ve Karaaslan, ALTAY Ana Muharebe Tankı Projesi hakkında Altaylı’ya önemli açıklamalarda bulundular. Hatırlanacağı üzere Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından açılan proje kapsamında Otokar tarafından geliştirilen ALTAY Tankı’nın seri üretim ihalesini, 2018 yılında BMC kazanmıştı.
Ancak ALTAY Tankı, Almanya’nın motor ambargosu sebebiyle 2018 yılından bu yana seri üretime geçemedi. Son olarak tankın, Güney Kore’den tedarik edilen Güç Grubu ile seri üretime geçmesine karar verildi. Güney Kore üretimi güç grubu ALTAY’ın testleri devam ediyor.
Konuyla ilgili olarak Fatih Altaylı’nın haberinde şu ifadeler geçiyor:
“Altay tankının ilk gününden bu yana projenin başında olan Mehmet Karaaslan anlattı.
“Sizin de dediğiniz gibi aslında prototipler 2013’te tamamlanıp teslim edilmişti. Sonra da bu ihale yapıldı. Ancak bu arada Türk Silahlı Kuvvetleri Altay tankı ile ilgili yeni talepler iletti. Yeni kabiliyetler eklememiz gerekti. Farklı farklı sistemlerde. Güç grubunun değişikliği de başlı başına yeni bir dizayn gerektiriyordu. Tüm bunları yeniden çalıştık. Şu anda bu prototipi de tamamlama aşamasına geldik.
Bu artık bir anlamda “Yeni Altay”. 9 yıl önceki tanktan başka bir tank. Bu epey bir vaktimizi aldı. Şu anda hazır ve 2023 yılı içinde 2 prototipi TSK’ye teslim edeceğiz. Aslında bunlara prototip demek de çok doğru değil. Bunlar TSK’ya vereceğimiz ilk 100’lük teslimatın ilk iki tankı da diyebiliriz. Bunlar TSK tarafından arazi koşullarında test edilecek. İlk verdiğimiz prototiplerin TSK denemeleri 3 yıldan fazla sürmüştü ama bu o kadar sürmeyecektir. Onay geldikten sonra da ilk partinin geri kalan 98 tankını vereceğiz” dedi.
Onaydan sonra ayda 8 tank teslim etmeyi planlıyorlar.”
Saha Testleri TSK Envanterindeyken Yapılacak
Altay’lı bilgi veren BMC Savunma Genel Müdürü Mehmet Karaaslan, “2023 yılı içinde 2 prototipi TSK’ye teslim edeceğiz. Bunlar TSK tarafından arazi koşullarında test edilecek.” ifadesinde bulunuyor.
Hatırlanacağı üzere “ALTAY Seri Üretime Hazır Hale Gelince Süreç Ne Olacak?” başlıklı yazımda, ALTAY’ın seri üretime hazır hale gelmesinden sonra 1 ila 2 yıl boyunca test edilmesinin gerektiğini vurgulamış ve tankın en iyi ihtimalle 2025 yılında envantere girebileceği ifadesinde bulunmuştum. Ancak tankın saha testlerinden önce envantere alınması ve bu testlerin envanterdeyken yapılması, doğal olarak bu süreyi kısaltıyor.
Öte yandan mevcut ALTAY prototiplerinin de saha testleri, Otokar ve TSK personeli tarafından oldukça kapsamlı bir şekilde müşterek olarak yapılmıştı. Testler esnasında birçok atış gerçekleştirilmişti.
Kaynak: SavunmaSanayiST.com