Çin’den Arjantin’e JF-17 savaş uçağı teklifi

Roketsan-ATMACA-Banner

Arjantin medyasında yer alan haberlere göre; Çin’den üst düzey bir heyet, Arjantin Hava Kuvvetleri’ne JF-17 savaş uçağı satışı için Arjantin’i ziyaret etti.

Arjantinli savunma sanayii medyası sitelerinden birisi olan IndoDefensa’nin haberine göre; Çin Ulusal Aero-Teknoloji ithalat ve İhracat Şirketi’nin (CATIC) üst düzey yetkililerinden oluşan bir heyet, Çin üretimi JF-17 savaş uçaklarının Arjantin’e tedariki için Arjantinli yetkililerle görüşmeler gerçekleştirdi.

STM Banner

2015 yılında Dassault Mirage III savaş uçaklarını emekliye ayıran Arjantin Hava Kuvvetleri’nin filosunda, şu anda süpersonik savaş uçağı kalmamış durumda. Yaklaşık 40 yıl önce Falklands savaşında filosunun çok büyük bir kısmını kaybeden Arjantin Hava Kuvvetleri, yeni bir uçak arayışında.

jf-17-nigeria

Koreli KAI firması ile gerçekleştirilen FA-50 ve Rusya ile gerçekleştirilen MiG-35 müzakerelerinin başarısız olmasının ardından, Arjantin’e yeni bir teklifte bulunan ülke ise Çin oldu. Çin, Pakistan ile ortaklaşa olarak ürettiği JF-17’yi Arjantin’e tedarik etmek istiyor. Arjantin medyasına göre; Çin’in satmak istediği JF-17 sayısı, 12 adetle sınırlı.

İngiltere vetosu

Arjantin Hava Kuvvetleri aslında Koreli KAI firmasından FA-50 alımı için oldukça ileri düzeyde görüşmeler gerçekleştiriyordu fakat İngiliz hükümetinin vetosu sonucunda, satış gerçekleşmedi zira uçağın aviyoniklerinin çok büyük bir kısmı İngiltere’de üretiliyor.

Şu anda JF-17’nin kullanıcıları arasında Pakistan, Myanmar ve Nijerya Hava Kuvvetleri yer alıyor. Uçağın ana üreticilerinden birisi olan Pakistan, JF-17 Blok III satışı için diğer ülkelerin yanı sıra Malezya, Azerbaycan, Fas, Katar, Sudan ve Sri Lanka ile görüşmelerde bulunuyor.

Arjantin’in bu uçakların alımını nasıl finanse edeceği ise ayrı bir merak konusu çünkü ülke çok derin bir ekonomik kriz içerisinde. Ayrıca teknik olarak çoğunlukla Batı ürünlerine aşina olan Arjantin Hava Kuvvetleri’nin, bu denli bir değişikliğe hazır olup olmadığı ise bilinmiyor.

ÖNERİLEN İÇERİK: JF-17 Thunder nasıl geliştirildi?


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz

3 Yorum

  1. Mmu ya arjantin ortaklığı alınabilir.madem uçağa ihtiyaçları var ufak tefek parça ürettirip onları bu uçağa ortak edipbsatış konusundada büyük avantaj kazanabiliriz.

    1. MMU için tek adam akıllı dış desteği İngiltere’den aldığımızı düşünürsek değil MMU hürjet bile satamayız. Ama satma niyetimiz varmış gibi yapıp İngilizlerden daha fazla teknoloji transferi koparmaya çalışabiliriz elimizde patlaması riskini alırsak.

  2. Gene yaziyorum. TB2 lere Güney Asya ve Güney Amerika ve Afrika icin 2. bir üretim hatti lazim. Cok yavas üretiyoruz. Dünyada bütün ülklerin IHA ihtiyaci var. Biz arzantine en az 100 IHA ara cözüm olarak satabiliriz. Onlar ucak alacakta egitimini yapacakta. Cok vakit alir bu sürec. Biz Arjantine verelim bir 10 TB2 egitimi baslatalim. Birde üretim hatti kuralim güney amerikada. Bütün güney amerika ülkelerine ordan, malazyaya kurulan hattan da bütün güney amerikaya TB2 leri dagitalim pazar tam kizismadan. Su an herkez haril haril TB2 muadili IHA üretmeye calisiyor. Pazari kizismadan kapatmamizlazim. Cok yavas gidiyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu