Güney Kore’den KF-21 savaş uçağı üretiminde kesinti kararı

Roketsan-ATMACA-Banner

Güney Kore, yerli savaş uçağı KF-21’in üretiminde kesintiye gitme kararı aldı. Bu doğrultuda; ilk etapta, başta planlandığı gibi 40 değil 20 adet uçak üretilecek.

Ülkenin Savunma Tedarik Programı İdaresi (DAPA), 2015 yılından bu yana geliştirilmekte olan gelişmiş avcı uçağının ilk partisi olarak 40 adet KF-21 üretmek üzere uçağın üreticisi Korea Aerospace Industries (KAI) ile bu yıl bir sözleşme imzalamayı hedefliyordu.

STM Banner

Yeni onaylanan plana göre DAPA, bu yıl sadece 20 adetlik bir sözleşme imzalayacak ve jetin havadan havaya füze ve aktif elektronik faz dizinli (AESA) radar yetenekleri gibi daha ileri testlerin ardından önümüzdeki yıl 20 adetlik bir anlaşma daha yapacak.

Bir DAPA yetkilisine göre; aşamalı üretim, geçen yıl jet üzerinde yapılan fizibilite çalışmasında ortaya çıkan ve ek testlere ihtiyaç duyulduğunu savunan ve üretimin sadece 20 adede düşürülmesini öneren endişeleri gidermeyi amaçlıyor.

Yonhap’a göre; isminin açıklanmaması kaydıyla gazetecilere konuşan yetkili, “Doğrulama testlerini bu yılın Haziran ayına kadar tamamlamayı ve ilgili kurumlarla istişarelerin ardından önümüzdeki Şubat ayına kadar kalan 20 birim için bir sözleşme imzalamayı planlıyoruz” dedi.

KF-21-AESA-Radar

Uçak başı 147.5 milyon ABD Doları

Savunma Projeleri Tanıtım Komitesi, 7.92 trilyon won’a (5.9 milyar ABD Doları) mal olacağı ve bu yıldan 2028 yılına kadar süreceği tahmin edilen toplam 40 adet KF-21 üretim planının tamamını onayladı.

Projenin planlandığı gibi ilerlemesi halinde Güney Kore Hava Kuvvetleri’nin ilk KF-21’i 2026 yılının ikinci yarısında teslim alması bekleniyor. Gelişmiş süpersonik avcı uçağı, Hava Kuvvetleri’nin yaşlanan F-4 ve F-5 jetleri filosunun yerini almak üzere tasarlandı. Güney Kore, 2032 yılına kadar daha fazla KF-21 üretmeyi ve toplam 120 adet uçağı işletmeyi hedefliyor.

Havada yakıt ikmali gerçekleştirildi

DAPA, ilki Temmuz 2022’de ilk uçuşunu gerçekleştirdiğinden bu yana 6 KF-21 prototipinden oluşan filosunda çeşitli performans testleri düzenliyor. Bu hafta başında 5 numaralı prototip ilk havada yakıt ikmali testini başarıyla gerçekleştirdi.

KF-21

Bu arada savunma yetkilileri, ABD’li savunma devi Boeing tarafından üretilen Hava Kuvvetleri’ne ait F-15K savaş uçaklarının performans yükseltmeleri için 3.89 trilyon wonluk bir projeyi de onayladı.

DAPA’ya göre 2034 yılına kadar sürecek olan proje, F-15K’ların uzun menzilli operasyonel yeteneklerini ve silahlanma kapasitesini geliştirmek üzere tasarlandı.


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz
Başa dön tuşu