HÜRJET Türk Hava Kuvvetleri’ne can suyu olacak

Roketsan-ATMACA-Banner

Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın ihtiyacı olan jet eğitim uçağının milli imkanlarla karşılanması için Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından başlatılan HÜRJET Jet Eğitim ve Hafif Taarruz Uçağı projesi, başarıyla devam ediyor. Bu kapsamda; HÜRJET Uçağının “Ön Tasarım Gözden Geçirme (Preliminary Design Review/PDR)” faaliyetleri, geçtiğimiz aylarda başarıyla tamamlandı.

Türk Hava Kuvvetleri envanterinde bulunan ve ömürlerini tamamlamak üzere olan T-38 Talon Jet Eğitim Uçakları, HÜRJET’in geliştirme faaliyetlerinin tamamlanması ile beraber envanterden çıkartılacak ve yerlerine HÜRJET tedarik edilecektir. Böylelikle, Türk Hava Kuvvetleri’nin Jet Eğitim Uçağı ihtiyacı, milli imkanlarla karşılanacaktır. Ayrıca HÜRJET’in, Sayısı hızla artan 5. nesil uçaklar (TFX, F-35, vb.) ve güncellenen konfigürasyonlarına hitap edecek jet eğitim uçağı olarak kullanılması da hedeflenmiştir. Bütün bunlara ek olarak; Hafif Taarruz Uçağı konfigürasyonunda yer alan HÜRJET uçakları, Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde yer alan Silahlı İnsansız Hava Araçları (SİHA) ile savaş uçakları arasında bir ara platform olacak ve bu sayede önemli bir ekonomik tasarruf sağlanacaktır.

STM Banner
HÜRJET’in kokpiti

Jet Tekamül Eğitimi, Harbe Hazırlığa Geçiş Eğitimi, Hafif Taarruz (Yakın Hava Desteği), Eğitimlerde “Red Aircraft” Görevi, Hava Devriyesi (Silahlı ve Silahsız) ve Akrobatik Gösteri Uçağı rollerinde kullanılacak olan HÜRJET; 9.8 metre kanat açıklığına, 13 metre uzunluğa, 4.2 metre yüksekliğe, 24 m² kanat alanına ve 19.200lb itkiye sahip olacaktır. Servis irtifa tavanı 13.7 metre, menzili 2.592 kilometre, yük kapasitesi 2.721 kilogram ve azami hızı 1.4 Mach olacak olan HÜRJET; Baş Üstü (Head-Up) Göstergesi (HUD), Kaska Monteli Gösterge (Opsiyonel), Tam Otorite / Dijital Kontrollü Uçuş Sistemi ve Havada Yakıt İkmali yeteneklerine sahip olacaktır.

Türkiye’nin ilk jet motorlu eğitim ve hafif taarruz uçağı olan HÜRJET’in, 2020 yılında kritik tasarım faaliyetlerinin tamamlanması ve 2022 yılında ilk uçunu gerçekleşmesi planlanmaktadır.


Kaynak: SavunmaSanayiST.com 

  Sarsılmaz

Bir Yorum

  1. havuzlu çıkarma gemisine hür-jetin donanma versiyonu geliştirilirse dışarıya muhtaç olmayız. Ne güzel olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu