1 Ağustos 1963 tarihinde mKPz Leopard 1’in piyasaya sürülmesinden iki yıl önce, ABD ve Federal Almanya Cumhuriyeti, M48’in yerine geçmesi gereken yeni bir tankın geliştirilmesinde iş birliği yapmak için hükümetler arası bir anlaşma imzaladı. Proje, “MBT / KPz 70″olarak isimlendirildi. Ancak altı yıllık ortak çalışmadan sonra, çeşitli nedenlerle projenin başarılı bir sonuç alma şansının olmayacağı açıktı. Bu sebepten ötürü Amerikalılar projeden çekildi.
Almanya, ortak proje bitince kendi tank konseptine yönelik çalışmaları sürdürmeye devam etti. 1971’e gelindiğinde, hazır vaziyette iki adet test aracı mevcuttu. MBT 70 ile edinilen deneyimler de projeye dahil edildi. Takip eden üç yılda Krauss-Maffei, yeni prototipler üretti ve 105 mm ile 120 mm yivsiz toplarla denemelerini sürdürdü.
Yom Kippur savaşı tecrübesi, tank standartları, Amerikan prototip XM-1 ile karşılaştırmalı testler ve savaş tecrübeleri, tank yapım sürecinde etkili oldu.
Ekim 1977’de halka nihayet hazır bir sonuç sunuldu ve yeni ana muharebe tankının ana yüklenicisi olmak üzere Krauss-Maffei-Wegman görevlendirildi. Ekim 1979’da, KPZ Leopard 2’nin ilk üretim modellerinin Alman Zırhlı Kuvveti’ne (PzLehrBrig) transferi gerçekleşti.
İlk üretimin bir parçası olarak toplam 380 araç üretildi. Bunlar, Leopard 2A0 olarak adlandırıldılar.Leopard2A0, kule çatısında bulunan çapraz rüzgar sensörü tarafından tanınabilir. Ekstra olarak da 200 araca pasif bir gece görüş cihazı (PZB200) eklendi.
LEOPARD2A1 versiyonu ise 2’nci ve 3’üncü partinin 750 aracını içeriyordu. Amerikan üretimi termal görüntüleme cihazı ile standart olarak donatıldılar. Bu; uzun mesafelerde, kötü hava şartlarında ve geceleri keşif/gözlem yeteneği sağladı. A0 versiyonundaki kule tavanına montajlı çapraz rüzgar sensörü kaldırıldı.
LEOPARD2A2 versiyonunda ise aslında fazla bir değişiklik olmadı. Oldukça yenilenmiş termal görünteleme cihazlı bir Leopard 2A0 idi.
LEOPARD2A3: Aralık 1984 ile Aralık 1985 arasında Krauss-Maffei, 4’üncü partide toplam 300 araç üretti. Diğer partidekilerin aksine, SEM 80/90 telsizleri ve kısa tip antenleri taktılar. Tankın teknik özellikleri değişmedi.
Ek olarak her KPz Leopard’ın yerleşik bir iletişim sistemi vardır. Birkaç aracın yerleşik iletişim sistemleri soketi ve ayrıca taşınan 600 m uzunluğunda Fm tel ile sabit bir şekilde bağlanabilir, bu şebeke ve bir ara anahtar aracılığıyla da yapılabilir.
LEOPARD2A4 versiyonu toplam 695 araç ile dört üretim partisinde yapıldı. Aralık 1985 – Mart 1987 tarihleri arasında toplam 370 araçla üretilen 5’inci parti, inovasyon olarak yangın söndürme (bastırma) sistemine sahipti.
Leopard 2A3 versiyonunda olan yükleyici tarafındaki mühimmat kapağı kaynaklanmış ve atış kontrol sistemi bilgisayarına bir dijital balistik kart takılmıştır. Ocak 1988 – Mayıs 1989 tarihleri arasında 150 araçlık 6 numaralı parti üretime girdi. Zırhlı koruma, kule ve şasi, daha da geliştirildi. Ayrıca edinilen tecrübelerle birlikte karın altı koruması da 6’ncı partide arttırıldı. Leopard 2A4’ün dört lotuna da ek olarak bakım gerektirmeyen aküler kuruldu.
A1 modelinden itibaren bütün Leopard serisinin taret mühimmat bölmesi, ayrı olarak zırhlıdır ve blow out panelleri ile herhangi bir isabet durumunda yangını dışarı püskürterek personeli korur. Bu da tank mürettabatı için son derece koruyucu bir önlemdir. Fırat Kalkanı harekatında bu kendini gayet açık bir biçimde kanıtlamıştır. Taretteki mühimmat bölmesinden çeşitli ATGM’ler ile vurulan tanklarımızda, blow out panelleri yardımıyla personel kaybı verilmemiştir. Ayrıca isabet alıp delinen M60T tanklarımızın bu tarz bir koruması olmadığından FIRAT Kalkanı Harekatı başlarında epey şehit vermemize sebep olmuştur.
Mayıs 1989 ile Nisan 1990 arasındaki dönemde üretilen 100 araçlık 7 numaralı parti ise özellikleri bakımından, 6 numaralı partiye karşılık gelir. Alman Leopard 2’nin son seri üretimi, 8’inci partide gerçekleşmiştir. 75 adet Leopard 2A4’ün üretimi, Ocak 1991 – Mart 1992 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Temel donanım olarak son parti üretim de altıncı partideki donanımların seviyesine denktir.
LEOPARD2A5, 1980’lerin ortasında, Leopard 2 kullanıcısı Almanya, Hollanda ve İsviçre’nin tanklarını gelecekteki savaş şartları için bekasını ve farkındalığını arttırmayı amaçlayan bir modernizasyondur. 1992’de bir dizi askeri ve bürokratik girişiminin ardından karara hazır bir konsept oluşturulmuştur. Mevcut Leopard 2 A4’ün modernizasyonu iki aşamada planlandı:
Aşama I (KWS-1): Ateş Gücünün İyileştirilmesi
Ana silah için daha uzun bir top (L/44 yerine L/55) kullanılması ve performansı arttırılmış KE mühimmatın (DM-53) kullanılması kararlaştırılmıştır.
Aşama II (KWS-2): Beka Artırımı
Savaş alanındaki bekayı arttırmak üzere; ek bir zırhın kuleye uyarlanması, kulenin iç astarı, elektro-hidrolik taret sisteminin elektrik tahrikli taretlerle değiştirilmesi, yüksek balistik korumaya sahip sürücü kapağı ve komutan için gündüz / gece kanallı panoramik periskop, navigasyon sistemi, geri vites yardımı (sürücü için TV kamerası) ile modernizasyon tamamlanmıştır.
Hem KWS-1 hem de KWS-2 modernizasyonu geçiren tanklar, Leopard2A6 olarak isimlendirilmiştir. Yalnızca KWS-2 modernizasyonu geçiren tanklar, Leopard2A5 olarak isimlendirilmiştir.
Leopard2A6 modernizasyon programına ise eldeki 660 adet Leopard2A5 tankı içinden 160 adet 2A5 dahil edilmiştir.
Buna paralel olarak geliştirilen 120 mm’lik L55 topunun (KWS-1) ve Rheinmetall’in yeni DM-53 mühimmatının eklenmesiyle, gelecekte Leopard 2’nin muazzam ateş gücü, zayıflatılmış uranyum içeren mühimmat kullanılmadan daha da artacaktır.
Leopard2A6’da edinilen Afganistan tecrübeleri ile bir kusur olduğu fark edildi. Alman Federal Hükümeti, bunu öngöremedi. Sorun, taban zırhının mayına karşı dayanıklılığıydı. Bu sebepten dolayı Alman Federal Hükümeti, Leopard2A6M ihalesini açtı.
Mayın koruma konsepti, Leopard 2 kullanıcı ülkeleri İsviçre, Hollanda, İsveç ve Norveç ile iş birliği içinde geliştirilmiştir. Bu, 10 kg’lık anti-tank mayınlarına karşı etkili bir koruma seviyesiydi. Şasiye iç tarafından yapılan bir müdahale ile mayın koruması arttırıldı ve sürücü için yeni bir koltuk yerleştirildi.
Leopard2A7: Almanya’nın mevcut tankları için önerilen yükseltme paketidir. İlk kez 2010 tarihinde görücüye çıkmıştır. Leopard 2A7; meskun mahal, düşük yoğunluklu çatışmalar ve nizami operasyonlar için tasarlanmıştır. Bu yükseltme, zırh olarak add-on tarzında modüler bir yükseltmedir. Günümüzde artan tehditlere karşı daha yüksek seviyede koruma sağlayan yeni nesil pasif zırh teknolojisine sahip tanktır. Tankın zırhı, yeni nano seramik malzemeler ve modern titanyum ve çelik alaşımları kullanmaktadır. Yeni zırh, RPG türevlerine karşı 360 ° koruma sağlamaktadır . Ekstra olarak Leopard 2A6’da bulunmayan etek zırhları, Leopard2A7’ye eklenmiştir. Kara mayınlarına ve el yapımı patlayıcılara karşı dayanacak şekilde gövde tabanının koruması da arttırılmıştır. Leopard 2A7’nin modüler bir zırhı vardır ve bu nedenle hasarlı kısım, modüller saha koşullarında kolayca değiştirilebilir.
Yazar: Hazar A. | Kaynak: SavunmaSanayiST.com
Güzel toparlanmış, teşekkürler. Bu konuda bir link veriyorum,isteyen bakar. Kısmen hayli can sıkıcı,hele tank zayiatlarımızı plaka numaralarıyla bile vermişler,hem de kendi iç yazışmalarımızdan. Nasıl almışlar şaştım. Şu andaki faal Tank sayısı Almanya’da 80 civarında, İngilterede de o civarda. Fransız Alman ortak yapımı yeni bir ürün planlama aşamasındayken, İngilizler Alman tankı mı alsınlar yoksa tank sınıfını mı kaldırsınlar onu tartışıyorlar. Elbet bizimki dahil her ülkenin değişik fikirleri var. Belki öğretici ama hayli de can sıkıcı bir link : “misterxanlisis.wordpress.com” “Achtung Leopards in Syria”