Libya’dan ABD’ye uzanan Pantsir operasyonu

Roketsan-ATMACA-Banner

Darbeci General Hafter’a ait olan ve Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti tarafından ele geçirilen Pantsir Hava Savunma Füze/Top Sistemi, ABD’ye nakledildi.

Türk Silahlı Kuvvetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı destekli Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) güçleri, geçtiğimiz aylarda Darbeci General Hafter kontrolündeki Libya Ulusal Ordusu (LNA) yönelik bir dizi harekat gerçekleştirmişti.

STM Banner

Bölgede bulunan Türk SİHA’larının da destek verdiği harekatların neticesinde; birçok şehir UMH güçlerinin kontrolüne geçmiş, top, obüs, tank, tüfek, füze ve hava savunma sistemi birçok silah ve mühimmat da ya imha edilmiş ya da ele geçirilmişti.

Hafter güçleri ile Rus paramiliter güçleri Wagner’e ait Pantsir Hava Savunma Füze/Top Sistemi de harekatlar esansında Türk SİHA’larından nasibini almıştı. En az 20 adet Pantsir sistemi imha edilmiş, sağlam olan bir – iki sisteme ise el konulmuştu.

Libya, Libya Pantsir, Bayraktar TB2, Bayraktar TB2 Libya

The Times, el konulan bir Pantsir’in ABD’ye uzanan yolculuğunun detaylarını öğrendi. Edinilen bilgiye göre; ABD, sivil uçakları kolayca düşürebilecek bir Pantsir-S1 sisteminin milis veya kaçakçı unsurların eline geçebileceği endişesi sebebi ile bir operasyon planladı. Operasyon kapsamında ABD’ye ait bir C-17 Globemaster III tipi askeri kargo uçağı, Haziran 2020’de Libya’ya giderek söz konusu Pantsir-S1 sistemini Almanya’nın Ramstein şehrinde bulunan NATO Üssü’ne nakletti.

Söz konusu sistemin; El Vattiye’de ele geçirilip, Trablus’ta sergilendikten sonra Zaviye’ye götürüldüğü ancak orada da “Fare” lakaplı bir UMH komutanı tarafından çalındığı öğrenildi. Akabinde ise Libya İçişleri Bakanlığı güçleri, sistemi tekrar ele geçirdi.

Önerilen İçerik: Rusya Myanmar’a Pantsir-S1 tedarik edecek


Kamer KURUNÇ / SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz

2 Yorum

  1. Buradaki panistr aracı olarak Alman Man kamyonu kullanılmış.Ne oldu ABD Rusya’ya malzeme veren Almanya ya niye yaptırım uygulamıyor?sonuçta araç Alman aracı ve Ruslar silahlandırmış.Biz alınca neden sıkıntı oluyor.Türkiye gerektiğinde bunları koz olarak kullanamıyor maalesef.Birde çok oyalandığımızı düşünüyorum bazı silah sistemleri konusunda.Tank ve uçak.Savaş uçağı konusunda motor ortak üretilebilir ilk etapta.özellikle batının vermediğini Rusya’dan motor alınarak temin edilebilir.ilk parti uçaklar Çin’in yaptığı gibi Rus motoru olabilir.kendi motorumuz yapılıncaya kadar 20 adetlik bir üretim yapılabilir.

    1. Dediklerinize katılıyorum ama demek lazım ki bizim tek “tank” projemiz (Kaplan MT’yi saymazsak) Altay ve bu projeyi gerektiğinden çok uzatan olay Almanya’nın “gizli” ambargo koyması. Eğer güç paketini tedarik edebilseydik zaten tank 2018-2019’da seri üretime girecekti. Orada maalesef yerli motorun üretilmesini beklemek zorunda hatta yedek motor ile Altay T0’ın üretimine başlamak zorunda kaldık. Uçak konusunda ise burada Hürjet ve MMU’dan bahsettiğinizi tahmin ediyorum ve tabii ki bu projeler çok uzun sürecek. Özellike MMU gibi çok gelişmiş bir 5. nesil savaş uçağı üretmek her ülke için uzun sürer (örnek: F35). MMU konusunda ise biliyoruz ki proje şu anda takvimin ilerisinde devam ediyor yani şimdilik bir gecikmeden bahsedemeyiz. Uçağın motoru konusunda ise daha bizim General Electric, Rolls Royce, Eurojet veya Rus/Ukraynalı şirketlerle ortak üretim yapmamız mümkün. Ben şahsımca Rolls Royce ya da Eurojet gibi Avrupa menşeli şirketlerle ortaklık kurulması tarafındayım ama Amerika’yla ya da hiçbiri ile anlaşamazsak Rusya ile çalışmamız iyi olur. Son olarak ben de Rusya’nın nasıl MAN kamyonlarını tedarik ettiğini merak ediyorum. Eskiden aldıkları kamyonlar mı yoksa Almanya hala onlara tedarik ediyor mu?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu