Lockheed Martin’den Türk Bayraklı F-16 Blok 70 mesajı

Roketsan-ATMACA-Banner

ABD’li Lockheed Martin şirketi, F-16 Blok 70 savaş uçağının ölçekli maketini IDEF’23 Savunma Sanayii Fuarı sırasında Türk bayraklı olarak sergiledi.

IDEF’23 Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı, 25-28 Temmuz 2023 tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleşti. Fuara, ABD’li savunma ve havacılık devi Lockheed Martin de katılım sağlandı. Lockheed Martin’in standında, sadece F-16 Blok 70 savaş uçağına yer vermesi ise dikkat çekti.

STM Banner

Öte yandan Lockheed Martin standında sergilenen F-16 Blok 70 savaş uçağı maketinin, Türk Hava Kuvvetleri boyamasına ve Türk Bayrağı’na sahip olduğu görüldü. 1/10 ölçekli makette; 8 adet AIM-120 AMRAAM Görüş Ötesi Hava Hava Füzesi, 2 adet AIM-9X Görüş İçi Hava Hava Füzesi, 3 adet Gövde Altı Harici Yakıt Tankı ile muhtelif podlara yer verildi.

Türkiye’nin, F-35A Lightning II ambargosunun ardından bir süredir ABD’den F-16 Blok 70 savaş uçağı tedarik talebi bulunuyor. Bahsi geçen talep, çok uzun bir süredir ABD Senatosu’nun onayını bekliyor. Biden yönetimi tarafından Türkiye’ye F-16 Blok 70 satışına destek verilse de Bob Menendez gibi bazı ABD’li Senatörler, satışa karşı duruyor.

F-16-ÖZGÜR
Cem Doğut

Vilnius’taki NATO Zirvesi sırasında Türkiye’nin İsveç’in NATO’ya üyeliğine yönelik verdiği olumlu tepkinin, F-16 Blok 70’lerin satışı için ciddi manada olumlu bir etki yaratması bekleniyordu. Ancak beklenen etki henüz gerçekleşmedi.

Öte yandan Türkiye, aradan geçen zaman zarfında ÖZGÜR-2 adlı F-16 Aviyonik Modernizasyonu Projesi’ne ilişkin 52 milyar Türk Lirası değerinde rekor bir sözleşmeyi yürürlüğe soktu. Proje, F-16’ların milli imkanlarla modernizasyonunu kapsıyor.

F-16 Blok 70 Viper Savaş Uçağı

F-16 Blok 70/72 modernizasyonuna uğrayan jetler, diğer F-16’lara göre donanımsal ve yapısal açıdan yükseltmeye maruz kalacakları için genellikle 4++ nesil olarak sınıflandırılmaktadırlar. Viper modernizasyonunda en önemli adım ise mevcut radar sisteminin, Northrop Grumman üretimi APG-83 Aktif Faz Dizinli (AESA) radar ile değiştirilmesidir.

APG-83 radarının entegrasyonuyla beraber F-16’ların durumsal farkındalıkları ciddi miktarda artacak.

Bunun yanında F-16 Blok 70/72’de; AESA radarının daha etkin kullanılmasını ve pod verilerinin kontrolünü sağlayan 6 ”x 8” CPD (yüksek çözünürlüklü ekran), Otomatik Zemin Çarpışma Önleme Sistemi (GCAS) ve daha teknolojik silah istasyonları bulunacak.

F-16-Blok-70
F-16 Blok 70

Ayrıca uçaklara AGM-88E başta olmak üzere yeni mühimmat ve füze sistemleri entegre edilecek. Yeni nesil elektronik harp ekipmanları ve IRST podu ile yeni hedefleme podları uçağın kullanımına sunulacak.

Türkiye’nin F-16 Blok 70 Savaş Uçağı Talebi

Ayrıca Türkiye, 40 adet F-16 Blok 70 savaş uçağı ile mevcut uçakların modernizasyonu için 79 adet kit tedarikini talep ediyor. Türkiye’nin talebi, henüz ABD Kongresi tarafından onaylanmadı.

İLGİLİ İÇERİK: F-16 Blok 70 Türk Hava Kuvvetleri’ne Ne Katar?


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz
Başa dön tuşu