Uzun görev süreleri ile gökyüzünde birer gözetleme noktası gibi görev yapan insansız hava araçlarının (İHA’ların) ihtiyaç duyduğu sürekli bakan göz, Meteksan Savunma tarafından geliştirilen MİLSAR olacak. Taktik sınıfı İHA’ların da faydalı yükü olabilecek kadar düşük hacme, ağırlığa ve güç tüketimine sahip MİLSAR’ın prototipi, ilk defa IDEF 2019’da sergileniyor.
MİLSAR, bir yapay açıklık (Synthetic Aperture Radar / SAR) ve hareketli hedef tespit (Ground Moving Target Indicator / GMTI) radarı. SAR ve GMTI özellikli radarlar, elektro-optik algılayıcıların etkisiz kaldığı hava koşullarında da yüksek çözünürlüklü görüntü sağlamaya devam edebildiği için, keşif ve gözetleme uçaklarının ve uydularının vazgeçilmez algılayıcısı konumunda. GMTI özelliği ise İHA’ların saatlerce havada kalmasının ana nedenlerinden olan, ilgi duyulan faaliyetlerin izlenmesi noktasında devreye giriyor. Ancak bu radarların boyutları, ağırlıkları ve güç tüketim ihtiyaçları, genellikle küçük boyutlu İHA’larda kullanımlarını engelliyor.
MİLSAR, Meteksan Savunma’nın, radar teknolojileri alanındaki, 2007 yılında MİLDAR projesi ile başlayan çalışmalarının bir ürünü ve bu sayede, performansı ile ilgili ipuçlarını da şimdiden veriyor. Meteksan Savunma mühendisleri tarafından geliştirilen MİLSAR’ı öne çıkaran özelliklerinin başında, taktik İHA boyutundaki platformlarda bile yüksek performansla kullanılabilecek olması geliyor. Gelişmiş teknolojisi ve yenilikçi mimari yaklaşımların kullanılması sayesinde hafifletilen ve boyutları küçültülen MİLSAR, bir taktik İHA’nın üretebileceği güç kapasitesinin içinde kalabilmesiyle de fark yaratıyor.
MİLDAR projesi kapsamında ulaştığı teknolojik derinlik ve edindiği tecrübe ışığında Meteksan Savunma, 3 farklı ürün ortaya çıkarmayı başardı: Helikopter MİLDAR, OKİS (Otomatik İniş Kalkış Sistemi) ve MİLSAR. Meteksan Savunma, bunlardan Helikopter MİLDAR ve OKİS’i, birer ürün olarak ortaya koydu. Helikopter MİLDAR, başta titreşim olmak üzere, çok daha zorlu çevresel koşullarda bile istenilen performansla çalışabildiğini ispatladı. OKİS ise farklı İHA platformlarına entegrasyonları içeren denemeleri başarıyla tamamladı. Meteksan Savunma, Helikopter MİLDAR ve OKİS’te elde ettiği tecrübeleri de MİLSAR’a aktarıyor.
Meteksan Savunma Genel Müdürü Selçuk Alparslan, MİLSAR’ın, Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaçları ile Meteksan Savunma’nın kabiliyetlerinin gelişiminin bir keşişimi olduğunu söylüyor: “MİLDAR projesi ile Türkiye’de sahip olunmayan milimetre dalga radar teknolojilerinin geliştirilmesi için önemli bir kaynak ayrıldı ve ciddi bir çaba sarf edildi. MİLSAR, bu yatırımın, ortaya çıkan ihtiyaçlarla buluştuğu noktada geliştirdiğimiz bir çözüm. İHA’lar, artık silahlı kuvvetlerin ve güvenlik güçlerinin gökyüzündeki gözleri haline geldi. İHA’ların temel algılayıcısı diyebileceğimiz elektro-optik sistemlerin, özellikle bulutlu havalarda görev yapamaması, geniş alanları bir bakışta yüksek çözünürlüklü tarayamaması gibi çeşitli zafiyetleri, MİLSAR için geçerli değil. MİLSAR, İHA’ların sürekli bakan gözleri olarak görev yapabilecek. Bunu da başka sistemlerin entegre edilemediği küçük boyutlu İHA’lar üzerinde bile kullanılabilecek şekilde başaracak. Biz de Meteksan Savunma olarak, hem kullanıcılarımızın bu kritik ihtiyacını karşılayacak olmaktan hem de yapılan yatırımları yeni bir değere dönüştürmekten büyük bir gurur duyacağız.”
MİLSAR’ın Teknik Özellikleri:
- Yüksek çözünürlüklü radar görüntüsü üretme
- Hassas hareketli yer hedefleri tespit ve takibi
- Platformlara kolay entegre edilebilirlik
- Ağırlık : 30 kg
- Ölçüler : 370 x 445 mm
- Düşük güç tüketimi
- EMI/EMC : MIL-STD-461E
- Çevre Koşulları : MIL-STD-810G
Kaynak: SavunmaSanayiST.com