Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanlığı’nın internet sitesinde, Bayraktar TB2 İnsansız Hava Aracı ve TCG UFUK İstihbarat Gemisi’ne ilişkin fotoğraflar dikkat çekti.
T.C. Cumhurbaşkanlığı Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanlığı’nın internet sitesinde, MİT’e bağlı tesislere ve kullanımındaki sistemlere ilişkin bir slayt barı açıldı. Açılan slayt barında ise geçtiğimiz sene Milli İstihbarat Teşkilatı envanterine giren Bayraktar TB2 İnsansız Hava Aracı (İHA) ile inşa faaliyetleri devam eden TCG UFUK İstihbarat Gemisi’ne ilişkin fotoğraflar dikkat çekti. TUSAŞ tarafından geliştirilen ANKA-I ile Baykar Savunma tarafından geliştirilen Bayraktar TB2 tipi İHA’ların, MİT Başkanlığı envanterine girdiği, kamuoyu tarafından da bilinmekteydi.
Türk Deniz Kuvvetleri’nin ihtiyaçlarına binaen STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş. ana yükleniciliğinde inşa faaliyetlerine devam edilen TCG UFUK İstihbarat Gemisi’den ise MİT Başkanlığı’nın da istifade edeceği tahmin ediliyor.
Milli İstihbarat Teşkilatı bünyesinde, ‘Sinyal İstihbaratı’ adında bir daire başkanlığı da bulunmakta.
Test ve Eğitim Gemisi TCG UFUK (A-591)
T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanlığı (SSB) ile STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş. arasında 30 Aralık 2016 tarihinde imzalanan sözleşmeye binaen Test ve Eğitim Gemisi programında ilk çalışmalar, Mayıs 2017 tarihinde başlatılmıştır.
İstanbul Denizcilik Tersanesi’nde inşa işlemlerin tamamlanmasının ardından 9 Şubat 2019’da düzenlenen törenle Test ve Eğitim Gemisi TCG UFUK (A-591), denize indirilmiştir. Geminin, Türk Deniz Kuvvetlerinin test ve eğitim ihtiyaçlarının yanı sıra sinyal ve elektronik istihbaratı görevlerinde de kullanılması planlanmaktadır. MİLGEM Ada Sınıfı Korvet tekne formu kullanılarak dizayn edilen Test ve Eğitim Gemisi TCG UFUK (A-591), ağır iklim ve deniz şartlarında, uluslararası sular dâhil 45 gün boyunca kesintisiz seyir yapabilecektir.
2020 yılı içerisinde Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edilmesi beklenen TCG UFUK (A-591), tehdit olarak algılanmaması için tıpkı muadillerindeki gibi herhangi bir büyük çaplı silah sistemine sahip olmayacaktır. Ancak gemi, öz savunma amacı ile düşük kalibreli makinalı tüfekler ile donatılacaktır. TCG UFUK’un, ASELSAN tarafından geliştirilen istihbarat sistemleri ile teçhiz edileceği tahmin edilmektedir.
Türkiye’nin ilk istihbarat gemisi olma özelliğini taşıyan geminin; 99,5 metre tam boya, 14,4 metre azami genişliğe, 2 bin 400 ton deplasmana ve 3,6 metre su çekimine ve 10 tonluk bir helikopter için gerekli platforma sahip olması ve 2020 yılında Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığına teslim edilmesi öngörülmektedir.
Kaynak: SavunmaSanayiST.com
Bu günkü merakım daha değişik : Ufuk gemimizin Ada Korvetleri dizaynı ile yapılması neden gerekliydi acaba ? Rusların mesela,eskiden,ve sanırım hala okyanus tipi balıkçı gemileri vardı. Üstleri bir takım elektonik aletler ve antenlerle dolu. Balıkçılığa gelince çapari ile istavrit tuttukları bile olmazdı. İşte sigint,elint başka türlü balıkçılık yaparlar elbet. Demem o ki bu gemiye harcanan emek
ve para yerine aynı işi yapan birkaç gemi üstü gerekli aletlerle donatılıp kullanıma alınsaydı daha iyi
olmaz mıydı mit için ? Ufuk da tekrar bir savaş gemisine çevrilip donanmaya verilseydi ? Öylesine
aklıma geldi işte.