Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, HÜRJET Jet Eğitim Uçağı’nı deneyimledi. HÜRJET’in kokpitine oturan Başkan Görgün, uçağı inceledi.
Türkiye’nin ilk jet motoru insanlı uçağı olan HÜRJET‘in test faaliyetleri, başarıyla devam ediyor. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, HÜRJET’in evi olan TUSAŞ tesislerini ziyaret ederek incelemelerde bulundu.
TUSAŞ tarafından yürütülen projelerin son durumlarıyla ilgili bilgi alan Başkan Görgün, akabinde pilot tulumu ve kaskı giyerek HÜRJET Jet Eğitim Uçağı’nın kokpitine oturarak incelemeler gerçekleştirdi. HÜRJET’in üzerinde, Prof. Dr. Görgün’ün isminin yazması ise dikkat çekti.
HÜRJET kokpitinde hızlı taksi
Konuyla ilgili olarak Başkan Görgün tarafından yapılan açıklamada, “Mühendislerimizin yerli ve milli olarak, tasarladığı, geliştirdiği, ürettiği ve yakın zaman önce göklerde süzülüşüne şahit olduğumuz Hürjet’miz testlerini birer birer geçiyor.
After Burner testi sonrası Hürjet’in kokpitinde uçağımızın son durumunu deneyimleme imkanım oldu. Türk mühendislerinin eserleri olan Hürjet’imizi inşallah en kısa sürede güvenlik güçlerimizin hizmetinde sunmak için gayret edeceğiz.
Bu süreçte emeği geçen mühendislerimizi, teknisyenlerimizi, uçuş ekiplerimizi tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum.” ifadelerine yer verildi.
HÜRJET Jet Eğitim ve Hafif Taarruz Uçağı Projesi
TUSAŞ, eğitim uçağı/sistem üretimi ve tasarımında sahip olduğu maliyet etkin bilgi ve tecrübeyi kullanarak pazarda ortaya çıkan potansiyele yönelik HÜRJET Programını başlattı.
HÜRJET ile Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde yer alan T-38 uçakları ile akrobasi gösterilerinde kullanılan F-5 uçaklarının yerine geçecek olan yeni nesil jet eğitim uçağının tasarlanması, üretilmesi, kalifikasyon ve sertifikasyon faaliyetlerinin tamamlanması hedefleniyor.
Proje kapsamında sertifikasyon faaliyetlerinin 2025 yılı sonu itibarıyla tamamlanarak jet eğitim uçağı varyantının kullanıma sunulması da bu hedefler arasında yer alıyor.
Üzerinde çalışılması planlanan konfigürasyonlar; Harbe Hazırlığa Geçiş Eğitimi, Hafif Taarruz (Yakın Hava Desteği), Eğitimlerde Karşıt Kuvvet Görevi, Hava Devriyesi (Silahlı ve Silahsız), Akrobatik Gösteri Uçağı, Uçak Gemisi Uyumlu Uçak olarak belirtiliyor.
Proje kapsamında iki adet prototip uçabilir uçak ile test faaliyetlerinde kullanılmak üzere bir adet statik ve bir adet yorulma test uçağı üretilmesi planlanıyor.
HÜRJET Teknik Özellikler
- Kanat Açıklığı 9,5 m
- Uzunluk 13,6 m
- Yükseklik 5,1 m
- Kanat Alanı 35 m^2
- İtki 17.600 lb
- Azami Hız 1,4 Mach
- Servis Tavanı 45.000 ft
- G Limiti +8 G/-3 G
- Menzil 2222 km
- Yük Kapasitesi 2721 kg
Kaynak: SavunmaSanayiST.com