Türkiye MUFS ile uzayı gördü

Roketsan-ATMACA-Banner

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN, 30 Ağustos Zafer Bayramı’nda savunma sanayiinde dünyanın ilk 100 firması arasında yer alan milli gururumuz Roketsan’dan önemli müjdeler verdi.

Roketsan’ın Uzay Sistemleri ve İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi’nin açılışına katılan Cumhurbaşkanı ERDOĞAN, Türkiye’nin uzaya erişerek büyük bir kilometre taşını daha geride bıraktığını ilan etti.

STM Banner

Edinilen bilgiye göre; 2025 yılında fırlatılması hedeflenen mikro uydu ile ilgili atışlı testler, başarılı şekilde gerçekleştirildi. Milli teknolojilerle fırlatılan ilk yerli sonda roketi ile 130 km irtifaya çıkılarak uzayın sınırı olarak kabul edilen 100 km çizgisi aşılmış oldu. Cumhurbaşkanı ERDOĞAN, tören esnasında bu başarılı testin görüntülerini de kamuoyuyla ilk kez paylaştı.

Türkiye, tamamen kendi geliştirdiği teknolojilerle uzaya ilk adımını bu şekilde atarken, “Denizlerin dibinden uzaya kadar” görev üstlenen Roketsan da Türkiye’yi uzay ligine de taşımış oldu.

Açılışı yapılan Uzay ve Sistemleri ve İleri Teknolojiler Araştırma Merkezinde, başta Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından başlatılan Mikro Uydu Fırlatma Sistemi Geliştirme Projesi (MUFS) olmak üzere çeşitli projeler yürütülecek. Merkezde yürütülen projelerin büyüklüğü, 9 milyar TL’yi geçiyor.

Mikro Uydu Fırlatma Sistemi (MUFS) Geliştirme Projesi

Mikro Uydu Fırlatma Sistemi (MUFS) Geliştirme Projesi; T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) koordinesinde, Roketsan tarafından yürütülmektedir.

Mikro Uydu Fırlatma Sistemi (MUFS) Geliştirme Projesi’ne dair sözleşme, T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ile Roketsan arasında Kasım 2018’de imzalanmıştır. Sözleşme ile başlatılan MUFS Geliştirme Projesi tamamlandığında, 100 kilogram ve altındaki ağırlığa sahip mikro uyduların, irtifası en az 400 kilometre olan alçak dünya yörüngesine yerleştirilebilmesi kabiliyeti kazanılacaktır. Roketsan, proje ile Mikro Uydu Fırlatma Aracı’nın geliştirilmesinin yanı sıra test ve üretim tesisleri ile fırlatma üssünün kurulumunu da gerçekleştirecek olup; Türkiye, dünyada sayılı ülkenin sahip olduğu bir yeteneğe kavuşmuş olacaktır.

Roketsan, uydu fırlatma sistemi geliştirilmesi kapsamındaki çalışmalarını, 2007 yılından beri sürdürmektedir. 2008 yılında kurulan Uydu Fırlatma Sistemleri Tasarım Birimi, Türkiye’de, uydu fırlatma sistemleri ile ilgili faaliyetlerin yürütülmesi için savunma alanında faaliyet gösteren şirketler bünyesinde oluşturulan ilk yapılanma olarak öne çıkmaktadır. MUFS öncesinde, Hava Kuvvetleri Komutanlığının ihtiyacı doğrultusunda bir Uydu Fırlatma Sistemi’nin (UFS) geliştirilmesi amacıyla SSB ile Roketsan arasında imzalanan sözleşme ile 2013 yılında başlatılan UFS Projesi Ön Kavramsal Tasarım Dönemi (Dönem-1) ise 2014’te tamamlanmıştır.


Kaynak: SavunmaSanayiST.com  (ÖZEL HABER)

  Sarsılmaz

Bir Yorum

  1. “Troll” “mustafa özülker” yorum yazmadan ön alayım dedim … !!! .. ;-))
    “Bindik bir alamete gidiyoruz kıyamete. Nereden çıktı bu … ” MUFS … !!!. .. ??? … ;-))

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu