Türk savunma, anayurt güvenliği, havacılık ve siber güvenlik sektörünün, mühendislik ve tasarım alanında önde gelen kümelenmesi Teknokent Savunma Sanayii Kümelenmesi (TSSK), bu yıl 6’ncısını düzenlediği Proje Pazarı etkinliğinde, “ihracat” ve “yerlileştirme” konularını odağa alacak. TSSK böylece, sektörün sürdürülebilirliği için kritik bir konu olan ihracatı, bazı yabancı tedarikçilerden kaynaklanabilecek başka devletlerin ihraç kısıtlamalarından bağımsız olarak gerçekleştirebilmek için gerekli olan yerlileştirme ile birlikte ele alacak.
Sıra, Yerlileşme ve İhracata Geldi
TSSK üyeleri, sektörün pek çok önemli projesinde aktif görev aldı ve almaya devam ediyor. Türkiye’nin ilk orta irtifa insansız hava aracı ANKA, ilk taarruz ve taktik keşif helikopteri ATAK, ilk tankı ALTAY, ilk milli gemisi MİLGEM, ilk yüksek çözünürlüklü yer gözlem uydusu GÖKTÜRK-2 ve ilk yerli eğitim uçağı HÜRKUŞ gibi çok sayıda platformda, TSSK üyesi firmalar tarafından geliştirilen yazılım, donanım ve sistemler kullanılıyor.
Bu projelerde geliştirilen ve gündemdeki yeni projelerde geliştirilip üretilecek sistemlerin yerlilik oranlarının daha da arttırılması ve böylece her türlü kısıtlamalardan kurtulan sistemlerin, yurt dışında rahatça pazarlanması, sektörün önündeki başlıca gündem maddeleri arasında yer alıyor. Bu konuda, Milli Savunma Bakanlığı (MSB) ve Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından ortaya konulan stratejiler ve başlatılan çalışmalara, TSSK üyeleri de mühendislik ve tasarım kabiliyetleri ile katkı sağlıyor.
Proje Pazarı Fark Yaratıyor
Bu yıl 6’ncısı gerçekleştirilecek olan ve sektörün önde gelen etkinlikleri arasına adını yazdıran Proje Pazarı, birçok konuda fark yaratıyor. Bunların başında, etkinliğin; ihtiyaç makamları, ana yükleniciler ve küme üyelerini bir araya getirerek işbirliği ortamı oluşturması geliyor. Bu ortam sayesinde firmalar Proje Pazarı’ndan yeni işler geliştirerek ve proje sözleşmeleri imzalayarak ayrılabiliyor.
Etkinlik sırasında gerçekleştirilen konuşmalar ve paneller ise sektör için önemli bir iletişim aracı oluyor. Firmalar, bu konuşma ve panellerde, ihtiyaç makamlarının ve ana yüklenicilerin uygulamalarını ve gelecek planlarını birinci ağızdan dinleme fırsatına kavuşuyor.
TSSK Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Öktem, bu yılki etkinlikte getirdikleri yenilikleri şöyle özetliyor:
“Proje Pazarı’nın konseptini bu yıl farklılaştırmaya çalıştık ve iki ana tema belirledik: ‘yerlileştirme’ ve ‘ihracat’. Bu kapsamda programı oluşturduk ve tanıtım dosyamızı hazırladık. SSB her zaman olduğu gibi bizi destekliyor. Tensip buyururlarsa, açılışımızı SSB Başkan Yardımcısı Sn. Dr. Celal Sami Tüfekçi ile birlikte yapacağız.
Proje Pazarı’na katılan ve stant açan küme üyelerimiz de bu iki odak özelinde kendilerini tanıtacaklar. Etkinliğe katılım sağlayacak olan ihtiyaç makamlarının ve ana yüklenicilerin, özellikle yerlileştirme ihtiyaçları kapsamında özgün, yerli ve milli çözümler sunabilecek firmalarımızla iş birlikleri başlatabileceklerini; hatta portföylerine daha önce çalışmadıkları firmaları katabileceklerini düşünüyoruz. Proje Pazarı sonrası, bu iş birliklerini biz de küme yönetimi olarak takip edeceğiz ve arayüz olarak firmalarımızın ihtiyaç duydukları konularda kendilerine yardımcı olacağız.
Bugüne kadar yapılan proje pazarlarında; toplam 200’den fazla firmanın stant açtığını, 2.000’e yakın birebir görüşme gerçekleştiğini ve 4.000’den fazla katılımcının etkinliğe katıldığını görüyoruz. Bu sene yapılacak etkinlikte, hem ihtiyaç makamı kamu kurumlarından hem de ana yüklenicilerden yüksek bir katılım olmasını bekliyoruz. Diğer kümelerimize ve daha önce bu alanda proje yürütmemiş, ancak sektörde yer almak üzere yola çıkan ve küme üyeliğine kabul ettiğimiz girişimcilerimize de yer vereceğiz.”
Prof.Dr.İlber Ortaylı Konuk Konuşmacı
Daha önce gerçekleştirilen Proje Pazarı etkinliklerinden farklı olarak bu sene öğle yemeğinden hemen sonra bir konuk konuşmacının yer alacağı özel bir bölüm de düzenleniyor. 6. Proje Pazarı’na konuk konuşmacı olarak Prof.Dr.İlber Ortaylı katılacak ve “Türk Savunma Sanayinin Tarihi” konulu bir konuşma yapacak. Böylece katılımcılar Prof.Dr.İlber Ortaylı’yı ilk kez bir savunma sanayii etkinliğinde dinleme olanağı yakalayacaklar.
Ana Yükleniciler Sponsor Olarak Destek Sağlıyor
TSSK 6. Proje Pazarı’nın getirdiği yeniliklerden biri de ilk kez sponsorların yer alacağı açılış konuşmacı ve paneller olacak. Bu kapsamda açılış konuşmaları bölümünde Altın Sponsor olarak etkinliğe destek veren ASELSAN ve HAVELSAN’dan yetkililer yer alacak. Açılışın ardından gerçekleştirilecek “Türk Savunma ve Havacılık Sanayinin Geleceği” isimli panele ise Gümüş Sponsor olan STM’den üst düzey bir yetkili katılım sağlıyor.
Öğle yemeği arasından sonra ise katılımcılar Prof.Dr.İlber Ortaylı’yı dinleme şansını yakalayacaklar. Prof.Dr.İlber Ortaylı’nın konuşmasının ardından birbirinden değerli katılımcıların yer alacağı “İhracat” ve “Yerlileştirme” panelleri düzenleniyor. “İhracat” paneline Oturum Sponsoru olarak FNSS, “Yerlileştirme” paneline ise Roketsan destek sağlıyor. Ayrıca TÜRKSAT İletişim Sponsoru olarak tüm etkinliği canlı olarak yayınlayacak.
Diğer sponsorlar arasında ise TRTest Test ve Değerlendirme A.Ş., Edenred gibi firmalar yer alıyor.
25 Şubat 2019 Pazartesi günü ODTÜ Kültür Kongre Merkezi’nde gerçekleşecek TSSK 6. Proje Pazarı etkinliğine 15 Şubat 2019 tarihine kadar www.tsskprojepazari.org adresinden kayıt olunabiliyor.
TSSK Hakkında
Teknokent Savunma Sanayii Kümelenmesi (TSSK), savunma ve havacılık sanayisinde, ana yüklenicilerin yürüttüğü veya ileride yürütebilecekleri projelerde görev almak isteyen ODTÜ -TEKNOKENT şirketlerinin, kendilerini ana yüklenicilere ve tedarik makamlarına tanıtabilecekleri bir platform olarak, 2010 yılında kuruldu ve daha sonra diğer teknokentleri ve Ar-Ge merkezlerini de kucaklayarak ağını genişletti.
TSSK’nın bir arayüz olarak başlıca amaçları arasında, küme paydaşlarının:
* Anayurt güvenliği, savunma, havacılık ve siber güvenlik alanlarında yenilikçi teknolojileri kullanarak, Ar-Ge ve inovasyon odaklı rekabetçi ürünler ve hizmetler geliştirebilmek için, kendi aralarında ve diğer kurum, kuruluş ve sektörlerle iş birliği oluşturmalarını ve yeni iş fırsatları yaratmalarını,
* Yurt içi ve yurt dışı pazarlarda tanınırlığının ve iş geliştirme potansiyelinin artırılmasını,
* Uluslararası iş birlikleri yaratmasını ve ihracattan yüksek oranda pay almasını,
* İhtiyaç duyduğu hukuki, teknik ve fiziksel altyapılara, nitelikli iş gücüne, teşviklere ve maddi kaynaklara ulaşmasını, sağlamak yer alıyor.
Türkiye’nin herhangi bir ilinde, bir teknokent bünyesinde faaliyet gösteren ya da Ar-Ge merkezi olan, aynı zamanda savunma, havacılık, uzay ve güvenlik alanlarında çalışan her firma, TSSK üyesi olabiliyor.
Bugün, TSSK üyesi 135’in üzeri firmada, yaklaşık 2.140 Ar-Ge personeli görev yapıyor. Üyelerinin, TSSK’nın faaliyet alanlarında yürüttüğü proje sayısı 365 civarında. 2017 sonu itibarıyla TSSK üyeleri, savunma, havacılık ve güvenlik projelerinde toplam 1,4 milyar liralık ciro elde etti. Yine 2017 yılı sonu itibarıyla kümelenme üyesi firmalar, 40’tan fazla ülkeye ihracat yapıyor; ihracat rakamı da 135 milyon doları aşmış durumda.
TSSK 6. Proje Pazarı Programı
Kaynak: SavunmaSanayiST.com