AUKUS Paktı’ndan Hipersonik Füzelerde İş Birliği Adımı

Roketsan-ATMACA-Banner

ABD, İngiltere ve Avustralya ittifakı (AUKUS), nükleer denizaltıların ardından hipersonik silahların geliştirilmesi konusunda bir anlaşmaya vardı.

Anlaşma kapsamında üç ülke birlikte hipersonik füzeler geliştirmek için güçlerini birleştirecek.

STM Banner

AUKUS paktının kapsamı giderek genişliyor. Avustralya’ya nükleer denizaltı teknolojisinin sağlanmasının ardından Asya-Pasifik bölgesinde Çin’in giderek artan askeri genişlemesine karşı hipersonik füzeler geliştirilecek.

Hipersonik füzeler konusundaki açıklamanın önümüzdeki saatlerde ABD Başkanı Biden, İngiltere Başbakanı Johnson ve Avustralya Başbakanı Morrison tarafından yapılması bekleniyor.

ABD-İngiltere-Avustralya Üçlü Basın Toplantısı/AUKUS
ABD-İngiltere-Avustralya Üçlü Basın Toplantısı/AUKUS

ABD, Çin’in hipersonik füze teknolojisinde kendisinden önde olduğunu kavrayarak bu alandaki çalışmalarını hızlandırıyor. Çin, hipersonik füzelerle yüzlerce kez başarılı testler gerçekleştirdi. ABD ise bugüne kadar yaklaşık bir düzine test gerçekleştirdi ve çoğu başarısız oldu.

ABD İndo-Pasifik Komutanlığı’nın başında bulunan Amiral John Aquilino, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada ABD ve Avustralya’nın uzay ve siber alanda iş birliğini genişleteceğini açıklamıştı.

“Hipersonik füzeleri tanımlama ve takip etme ve bunlara karşı savunma yeteneği geliştirmek gerçekten kilit öneme sahip.

Çin’den Sert Tepki

AUKUS paktının hedefindeki ülke olan Çin ise konuyla ilgili oldukça sert bir açıklama yaptı.

Çin’in Birleşmiş Milletler (BM) Temsilcisi, anlaşmanın “dünyanın geri kalan bölgelerini Ukrayna’daki gibi bir çatışmaya sürükleyebileceği” konusunda AUKUS paktını uyardı.

Hipersonik Füze Nedir?

Çeşitli ülkeler tarafından geliştirme faaliyetlerine devam edilen hipersonik füzeler, Mach 5 ve daha yüksek hızlarda uçuş hızı bulunan füzelerdir. Nükleer ve konvansiyonel harp başlığı taşıyabilen hipersonik füzeler, yüksek hızları sebebi ile günümüzde hiçbir hava/füze savunma sistemi tarafından önlenememektedirler. Bu sebepten ötür ülkeler, hipersonik füze çalışmalarına ağırlık vermişlerdir.

Diğer İş Birliği Alanları

Elbette anlaşmanın tek boyutu hipersonik füzeler üzerine değil. Diğer iş birliği başlıkları ise şöyle:

Denizaltı Kabiliyetleri: AUKUS Denizaltı Robotik Otonom Sistemler (AURAS) projesi ile üç ülke, deniz kuvvetleri için önemli bir kuvvet çarpanı olacak otonom sualtı araçları üzerinde iş birliği yapacak. Bu kabiliyetin ilk denemeleri 2023 yılı içerisinde yapılacak.

Kuantum Teknolojileri: AUKUS Kuantum Düzenlemesi (AQuA), sonraki nesil kuantum yetenekleri sağlamak için yatırımları hızlandıracak. Konumlandırma, navigasyon ve zamanlama için kuantum teknolojilerine ilk olarak odaklanacaktır. Ortaya çıkan kuantum teknolojilerini önümüzdeki üç yıl boyunca denemelere ve deneyler icra edilecek.

Yapay Zeka ve Otonomi: Yapay zeka (AI) ve otonomi üzerine üçlü iş birliği, gelecekteki kuvvet kabiliyetleri için kritik kolaylaştırıcılar sağlayarak yetenek avantajını sürdürmek ve AI destekli tehditlere karşı savunmak için karar verme süreçlerinin hızını ve hassasiyetini artıracaktır. İlk çalışmalar, benimsemeyi hızlandırmaya ve tartışmalı ortamlarda otonom ve yapay zeka özellikli sistemlerin dayanıklılığını artırmaya odaklanıyor.

Gelişmiş Siber: Siber alanın gelişmiş yetenekler açısından önemi ışığında, kritik iletişim ve operasyon sistemlerinin korunması da dahil olmak üzere siber yetenekleri güçlendirmeye odaklanıyoruz.

Nükleer Denizaltı: Avustralya’nın konvansiyonel silahlara sahip nükleer denizaltı kapasitesini inşa etmek, işletmek ve sürdürmek için gerekli becerilere, eğitime ve niteliklere sahip bir işgücüne sahip olmasını sağlamak için ilk adımlar atılıyor. Örneğin bir Avustralyalı personel grubu, nükleer bilim ve mühendislikte yüksek öğrenim ve eğitime başlamış durumda.”

ÖNERİLEN İÇERİKAvustralya, Fransa İle İmzaladığı 90 Milyar Dolarlık Anlaşmayı İptal Ediyor


KAYNAK: SavunmaSanayiST.com, Financial Times

  Sarsılmaz
Başa dön tuşu