Çin’in Yeni Uçakları Birer Birer Gün Yüzüne Çıkıyor

Roketsan-ATMACA-Banner

Çin, yeni uçaklarını test etmeye devam ediyor. Bir hafta içerisinde en az üç yeni uçak daha ortaya çıktı. J-20B, J-35 ve KJ-600.

Geçtiğimiz bir hafta içerisinde-hatta son üç gün içerisinde-Çin Halk Kurtuluş Ordusu Hava Kuvvetlerinin (PLANAF) yeni uçakları tek tek ortaya çıktı.

STM Banner

Bunların ilki 5.nesil olarak sınıflandırılan J-20 savaş uçağının çift koltuklu versiyonu olan J-20B olmuştu. J-20B, çift koltuklu olma özelliğiyle dünyada bir ilke de imza attı. Uçak, dünyanın ilk 5.nesil çift koltuklu savaş uçağı oldu.

Bugün paylaşılan yeni görüntülere göre ise Çin’in uçak gemilerinde kullanmak için tasarladığı FC-31 üzerinden geliştirdiği J-35 savaş uçağı ve KJ-600 AWACS (Havadan Erken İhbar ve Kontrol) uçağı ortaya çıktı.

Öncelikle J-35’e bir bakış atalım. J-35, çift motorlu ve düşük radar görünürlüğüyle (stealth) öne çıkıyor. J-35’in Çin’in halen inşa aşamasında olan Type 003 uçak gemisinde kullanılması bekleniyor.

J-20B
J-20B

Çin Halk Kurtuluş Ordusu Donanması (PLAN) envanterinde halihazırda STOBAR (Kısa Mesafeden Kalkış /Bariyerle Duruş) konfigürasyonuna sahip iki adet uçak gemisi bulunuyor.  Liaoning (CV-16) ve Shandong’ta (CV-17) uçak gemilerinin baş kısmında yer alan eğimli rampa (ski jump) kullanılarak uçakların gemilerden kalkışı sağlanıyor.

Ancak bu rampa, uçakların kalkış ağırlığını kısıtlıyor. Çin, Type 003’te kullanacağı EMALS sistemi ile daha fazla yakıt ve silah yüklü uçakları kaldırabilecek. Bu sayede savaş uçağı haricindeki uçaklar da Type 003’ten kalkabilecek.

J-35 ve Type 003 Uçak Gemisi

Çin’in yeni uçak gemisinin en büyük özelliği ise kalkış sistemi. Type 003, Katapult Destekli Kalkış / Bariyerle Duruş (Catapult Assisted Take-Off Barrier Arrested Recovery/CATOBAR) konfigürasyonuna sahip olacak. CATOBAR konfigürasyonu sayesinde J-35 ve KJ-600 gibi uçaklar Type 003’ten kalkabilecek.

Aslında J-35 olarak adlandırılan savaş uçağının resmi adı henüz bilinmiyor fakat açık kaynaklarda uçak için ya J-35 ya da J-XY isimlendirilmesi kullanılıyor. Bazı uzmanlar uçağın FC-31’in bir varyantı olduğunu da kaydediyor.

J-35’in tam boyutlu modeli ilk kez Haziran ayında ortaya çıkmıştı. Uçak bir test merkezinde görüntülenmişti. Vuhan şehrinde bulunan bu test merkezinde Çin’e ait bir uçak gemisinin tam boyutlu mock-up’ı yer alıyordu.

FC-31
FC-31

FC-31’in (J-35) Batı’daki karşılığı Ford sınıfı uçak gemilerinde bulunan F-35C Lightning-II savaş uçakları. FC-31’in Type-003 hizmete girene kadar güvertede yer alması ise beklenmiyor. Type 003’ün göreve J-15 Flanker ile başlaması bekleniyor. Gemi toplamda 60 adet uçak taşıyabilecek kapasitede. Kriz durumlarında bu sayı 80’e çıkabilir.

Bugüne kadar toplamda üç adet J-35 prototipinin üretilip uçurulduğu tahmin ediliyor. Ancak J-35 bugüne dek ilk kez uçarken görüntülendi. Fotoğraflarda gözüken detaylara göre uçağın uç kısmında mancınık fırlatma ekipmanı yer alıyor.

Aynı zamanda uçağın kanatlarının katlanabilir olduğu da dikkat çekiyor. Kokpit kısmının yeniden tasarlandığı ve Kızılötesi Arama ve Takip Sistemi (IRST/Infrared Search and Track Systems) entegre edildiği görülebiliyor. Bu detaylar uçağın gerçekten uçak gemileri için tasarlandığını ortaya net bir biçimde koyuyor.

KJ-600 AWACS

J-35’e ek olarak uçtuğunu gördüğümüz bir diğer uçak ise KJ-600 oldu. KJ-600’ün J-35 ile birlikte uçarak J-35’lerin kabiliyetlerini ciddi ölçüde artırması bekleniyor. KJ-600’ün tıpkı J-35 gibi Type 003 uçak gemisinde kullanılacağı düşünülüyor.

KJ-600 AWACS
KJ-600 AWACS

KJ-600’ün mock-up’ını ilk kez 2018 yılında görmüştük. Uçar bir prototip ise ilk kez geçen yaz ortaya çıkmıştı. KJ-600’ün test uçuşlarında J-35 ile birlikte uçtuğu da görülebiliyor. KJ-600’ün Batı’da ve ABD’deki karşılığı ise E-2D Advanced Hawkeye AWACS uçağı.

Bu gelişmeler birlikte ele alındığında Çin’in hem Type 003 inşası hem de uçakta kullanılacak olan uçakları yetiştirebilmek için inanılmaz bir çaba içerisinde olduğunu gösteriyor.

ÖNERİLEN İÇERİK: Çin’n Devasa Yeni Uçak Gemisi: Type 003


KAYNAK: SavunmaSanayiST.com, The Drive

  Sarsılmaz
Başa dön tuşu