Rus gazetesi Zhukovskie Vesti’de yer alan bir habere göre; Mısır’ın Mart 2018’de Rusya ile yaklaşık 2 milyar ABD Doları tutarla imzaladığı 26 adetlik Su-35SE savaş uçağı tedariği anlaşması kapsamında, ilk parti savaş uçakları Mısır’a teslim edildi.
Zhukovskie Vesti’ye konuşan kaynaklar, Komsomolsk-on-Amur Havacılık Fabrikası’nda (KnAAZ) üretilen uçakların ilk ikisinin 2020 sonu itibarıyla Mısır’a teslim edildiğini belirtti.
Kaynaklar aynı zamanda Mısır’ın iddia edildiğinin aksine 26 adet değil, 24 adet Su-35SE siparişi verdiğini söyledi.
10 adetten oluşan ikinci parti teslimatların ise bu yıl içerisinde gerçekleşmesi bekleniyor. Teslimatların 2022’de sona ereceği düşünülüyor.
Mısır, Su-35 tedariğinden dolayı ABD’nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası (CAATSA) kapsamında yaptırımlarla ile karşı karşıya kalabilir.
Trump yönetimi, bu tedariğin CAATSA yaptırımlarını tetikleyeceği konusunda Mısır’ı birden çok kez uyarmıştı.
Biden yönetimi de benzer bir pozisyonda.
2017 yılında yürürlüğe giren CAATSA, bugüne kadar sadece Türkiye (S-400) ve Çin’e (Su-35+S-400) uygulandı. Rusya ile 5.48 milyar dolarlık S-400 anlaşması yapan Hindistan ve Moskova ile savunma iş birliği yapan Endonezya da CAATSA yaptırımlarına maruz kalması beklenen ülkeler listesinde.
Sukhoi Su-35
Rusya Federasyonu merkezli Sukhoi firması tarafından geliştirilen Su-35 Çok Amaçlı Avcı Uçağı, ilk uçuşunu 28 Temmuz 1998 tarihinde gerçekleştirmiştir. Sovyetler Birliği’nin ünlü savaş uçağı Su-27 üzerinden geliştirilen Su-35, NATO tarafından “Flanker-E” ve Batı ülkeleri tarafından ise “Super Flanker” olarak adlandırılmaktadır.
Rusya Federasyonu Hava Kuvvetleri’nin halihazırda en teknolojik savaş uçakları arasında yer alan Su-35; karbon-fiber, alüminyum ve titanyum alaşımlardan yapılmıştır. 4++ veya 4.5 nesil olarak nitelendirilen uçak, ilk uçuşundan tam 11 sene sonra Rus Hava Kuvvetleri’nden ilk siparişini almıştır.
Halihazırda; Rusya Federasyonu ve Çin Halk Cumhuriyeti tarafından aktif olarak kullanılan uçaktan, Endonezya yakın zamanda 11 adet sipariş etmiştir. Su-35, teknolojik açıdan 4’üncü nesil MiG-29 ile 5’inci nesil Su-57 arasında yer almaktadır.
Kaynak: SavunmaSanayiST.com
Ben anlamıyorum,düşman olduklarımız çatır çatır silah alırken biz neyi bekliyoruz?!hava üstünlüğüde şart.bence üst seviye savaş uçağı almamız şart.F-15 olamayacağına göre bu onun dengi ya Su-35 yada Su57 olmalı.yoksa F-16 benzeri uçaklar bunların yanında basit kalıyor
Bugün sipariş versek,en erken 2 yıl sonra,teslim almaya başlarız ki,10 yılda 50 uçak zor alırız.Niye sipariş vermiyor,Sn.Cumhurbaşkanı? BAE,SUUD,MISIR….(müminler(!))Yunan’ın yanında….Hava üstünlüğü zaten Yunan da.Neyi bekliyoruz,neden?
Beyler F 16 lar pratik kullanım ve çok kaliteli ve uzun ömürlü dayanıklı bir savaş aracıdır. Bugün ortalıkta isimleri dolaşanlar içinde en iyisi diyebilirim. Bizim elden geçirdiğimiz F16 lar aynı zamanda yeni bir üst teknoloji uygulamak suretiyle yenilemiş 4.5 nesil
seviyelerine ulaştı. MMU tahminim 6.nci nesile göz kırpıyor. F lerle daha çok göklerin bekçisi olurlar. Cenaballah in izniyle.