Amerika Birleşik Devletleri Senatosu, ABD’nin 2021 Yılı Savunma Bütçesi Yetkilendirmesi için hazırlanan yasa tasarısına, S-400’ler ile ilgili bir ekleme yaptı.
Amerika Birleşik Devletleri Senatosu tarafından yapılan düzenleme ile ABD Ordusu’na, Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde bulunan ve Rusya’dan tedarik edilen S-400 Triumf Hava Savunma Füze Sistemi (HSFS)’ni satın alma yetkisi verildiği iddia edildi.
İddiaya göre yasa tasarısına yapılan eklemede şu ifadelere yer verildi:
“a) YETKİ – Bölüm b’ye tabi olarak, S-400 Füze Savunma Sistemi’nin satın alınması için gerekli olabilecek meblağların, Ordu’ya – burada ABD Ordusu’ndan bahsediliyor – tahsis edilmesine izin verilir.
b) SERTİFİKA GEREKSİNİMİ – a bendindeki bir S-400 Hava Savunma Sistemi satın alma yetkisi; Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti tarafından Savunma Bakanlığı’na ve Dışişleri Bakanlığı’na, ABD tarafından uyumsuz olarak kabul edilen askeri cihazların satın alım veya başka şekilde kullanılmayacağına dair verilecek bir sertifikaya tabidir.”
Yukarıdaki ifadeden; ABD Senatosu’nun, Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde bulunan S-400 Triumf Hava Savunma Sistemi’nin ABD Ordusu tarafından satın alınmasını ve böylelikle bu yöndeki ABD – Türkiye gerginliğinin sona ermesini istediği görüşü ağır basıyor. İlk S-400 HSFS filosunu 1.3 milyar ABD Dolar karşılığı satın alan Türkiye, ikinci S-400 HSFS filosunu da 1.2 milyar ABD Doları bedel ile satın alma hakkına sahip.
Türkiye’nin S-400 Programı
Türkiye Cumhuriyeti ile Rusya Federasyonu, Eylül 2017 tarihinde, iki filo (4 batarya) S-400 Hava Savunma Füzesi Sistemi (HSFS) tedariki ile ilgili olarak 2.5 milyar dolar değerinde bir anlaşma imzalamıştı. Bu kapsamda ilk S-400 filosuna ait komponentler, 2019 yılı içerisinde Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edilmiş ve buna müteakiben de kurulum ile test faaliyetleri başlatılmıştı. 1.3 milyar ABD Doları tutara sahip ilk S-400 filosunu teslim alan Türkiye, 1.2 milyar ABD Doları değerindeki ikinci S-400 filosunun siparişini henüz vermedi.
Kaynak: SavunmaSanayiST.com
Du bakali n’olcak? Bir delinin biri bir kuyuya bir taş atar, kırk akıllı çıkaramaz. Aşağıda sakal, yukarıda bıyık. Rusya buna izin vermez, bedeli çok ağır olur. Depoya kadırıp kapıyı mühürleyeceksek ne alacağız karşılığında. Hisar-U ‘dan Türkiye dönemez, dönmemeli. Teknoloji transferinden Türkiye dönemez,dönmemeli. Hedef SAMP-T , Patriot ayarında, kaynak kodları,IFF falan herşeyi ile bizim olmalı. F-35 asla ve kat’a alınmamalı. Belki LPD Anadolu için az miktarda B modeli olabilir. Yaptığımız fason imalat uçakların fiyatını asla karşılamayacak, devir/ömür masraflarının altından kalkamayacağız. En az 30 sene daha güvenilmez ortağın Demokles kılıcının altında duracağız. Tek çare MMU. Bırakın 4 nesil 5 nesil hikayelerini. İşimizi görecek,Aselsanın ve diğerlerinin üzerine istediği çalışmayı yapabileceği bir uçak lazım bize. Füzelerde de durum aynı.