TF-2000 Hava Savunma Muhribinde sürpriz değişiklik

Roketsan-ATMACA-Banner

MİLGEM TF-2000 Hava Savunma Harbi Muhribi’nin tasarım faaliyetleri devam ediyor. TF-2000’in silah sistemlerinde, bazı değişiklikler yapıldı.

Milli Gemi (MİLGEM) Projesi’nin ADA Sınıfı Korvet ve İSTİF Sınıfı Firkateynlerden sonra üçüncü fazını oluşturan TF-200 Hava Savunma Harbi Muhribi için tasarım faaliyetleri devam ediyor. Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu’nun İstanbul Tersanesi Komutanlığı ile Deniz Kuvvetleri Dizayn Proje Ofisi (DPO)’ni ziyareti sırasında, TF-2000’in güncel tasarımı da görüntülendi.

STM Banner

TF-2000’in yeni tasarında, ilk olarak köprüüstündeki 4 adet 4’lü ATMACA Gemisavar Füzesi Lançeri’nin kaldırıldığı ve yerlerine MİDLAS Dikey Atım Sistemi (VLS) Hücreleri yerleştirildiği görülüyor. Böylelikle TF-2000 muhripleri, baş kısımdakiler de dahil edildiğinde toplamda 96 adet MİDLAS VLS hücresine sahip olacak. Bu hücrelerden; SİPER, HİSAR-D RF ve ESSM gibi hava savunma füzeleri atılabilecek.

Öte yandan ATMACA Gemisavar Füzesi ile GEZGİN Seyir Füzesi‘nin de MİDLAS’tan atılabilmesi için çalışmalar devam ediyor. İlerleyen aşamalarda Quad-Pack (tek hücrede 4 füze) yapısına uygun olarak geliştirilecek ESSM muadili hava savunması füzesi sayesinde TF-2000, aynı anda 384 adet hava savunma füzesi ateşleme kabiliyetine sahip olacak. Pratikte ise bu hücrelerin bir kısmı gemisavar ve seyir füzeleriyle, bir kısmı ise Quad-Pack ve Single-Pack hava savunma füzeleriyle dolu olacak.

TF-2000

TF-2000’in tasarımında yaşanan bir başka değişiklik ise yakın hava savunma sistemleri oldu. Yeni tasarımda geminin ön tarafında, milli imkanlarla geliştirilen füze tabanlı bir yakın hava savunma sistemi (CIWS) bulunacak. Geminin kıç kısmında ise namlulu tipte (GÖKDENİZ) ikinci bir CIWS bulunacak.

Ayrıca TF-2000’in boy ve deplasmanında da bazı değişiklikler yaşandı. Daha önce 166 metre olan geminin boyu 149 metre olarak, 8500 ton olan deplasmanı 8300 ton olarak ve 28+ knots olan hızı ise 26+ knots olarak değiştirildi.

2030’lu yıllarda envantere girmesi bekleniyor

Tasarım faaliyetleri Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından yürütülen TF-2000 HSHM’lerin, normalde MİLGEM Projesi’nin 9, 10, 11 ve 12’nci gemileri olarak inşa edilmeleri kararlaştırılmıştı. Ancak son Savunma Sanayii İcra Komitesi (SSİK) toplantısı sırasında, bu gemilerin İSTİF Sınıfı Firkateyni olarak üretilmesi kararlaştırıldı. MİLGEM Projesi’nin 5’inci ve İSTİF Sınıfı Firkateyn sınıfının ise ilk gemisi olan TCG İSTANBUL (F-515) geçtiğimiz günlerde, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edildi.

6,7 ve 8’inci gemilerin inşa faaliyetleri devam ediyor. 9, 10, 11 ve 12’nci gemiler için ise henüz inşa faaliyetleri başlamadı. Bu kapsamda ilk TF-2000 Sınıfı Hava Savunma Harbi Firkateyni’nin, 2030’lu yılların ilk yarısı içerisinde hizmete girmesi bekleniyor.

TF-2000

Hizmete giren TF-2000’lerin bütün silah ve sensör sistemleri, tamamen Türk savunma sanayii tarafından üretilecek.


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz
Başa dön tuşu