Türkiye ile Ukrayna arasında korvet üretimi gündemde

Roketsan-ATMACA-Banner

Türkiye ile savunma sanayiinde başarılı bir iş birliği sinerjisi yakalayan Ukrayna, Türk şirketleri ile ortak korvet tipi savaş gemisi üretimi yapılmasını tartışıyor.

Bilindiği üzere; Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy liderliğindeki üst düzey heyet, 16 Ekim 2020 tarihinde Türkiye’ye resmi ziyaret düzenlemiş ve temaslar kapsamında Türkiye ile Ukrayna arasında bir dizi anlaşma imzalanmıştı. İnsansız hava aracı, savaş gemisi, türbin tahrik sistemi ile hava savunma sistemi alanlarında iş birliğini kapsayan anlaşmalar, alışık olunmayan bir hızda fiiliyata döküldü.

STM Banner

İlk olarak; Ukrayna Deniz Kuvvetleri Komutanı Tümamiral Oleksii Neizhpapa, 18 Ekim 2020 tarihinde Baykar Milli S/İHA Ar-Ge ve Üretim Merkezi’ni ziyaret etti. Akabinde ise Türk şirketi LODOS Propulsion Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin Haluk Bayraktar liderliğindeki yöneticileri, 22 Ekim 2020 tarihinde Ukrayna devlet kurumu Ukroboronprom’a bağlı Zorya”nın üretim tesisleri ve kabiliyetlerini inceledi. Ziyaretin bir sonucu olarak taraflar, karşılıklı yarar sağlayan ilişkileri kapsamlı bir şekilde derinleştirme ortak niyetini teyit eden bir mutabakat imzaladılar. Zorya şirketi, gaz türbin sistemleri alanında küresel anlamda öne çıkıyor.

Önerilen İçerik: Türkiye ile Ukrayna arasında motor anlaşması

Ukrayna’nın, savunma sanayii alanındaki bir diğer ihtiyacı olan savaş gemisi için de Türkiye ile iş birliği yapması bekleniyor. Ukrayna Stratejik Sektörlerden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Oleg Urusky, geçtiğimiz saatlerde Ukrayna’nın oldukça zor durumda olan askeri inşa firmalarıyla bir araya geldi. Urusky; Türkiye ile ortak savaş gemisinin gündemde olduğunu ve inşa edilecek savaş gemilerinin ilk 1-2 adedinin Türkiye’de, geri kalanlarının ise Ukrayna’da üretilebileceğini belirtti.

Türkiye, MİLGEM Projesi kapsamında şu ana kadar dört adet üretilip Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edilen ve halihazırda Pakistan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı için de dört adet üretilecek olan ADA Sınıfı Korvetler ile öne çıkıyor. Tabi ki Pakistan için üretilen MİLGEM savaş gemileri, ADA Sınıfı Korvetler’e göre hem boy artışı gibi tasarımsal hem de silah sistemleri açısından farklılıklar gösteriyor. Öte yandan Türkiye, MİLGEM Projesi’nin devamı olarak İ Sınıfı Fırkateyn’in üretim faaliyetlerine de devam ediyor.

milgem

Ukrayna tarafında bakılacak olursak, Ukrayna firmaları tarafından tasarımı gerçekleştirilen ve Ukrayna Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafında da incelenen bazı savaş gemisi tasarımları bulunuyor. Bu tasarımlar da genel itibari ile korvet ve fırkateyn sınıfındalar.

Türkiye ile Pakistan arasında gerek üretim gerekse tasarım değişikliği alanlarında uygulanan iş modelleri, Ukrayna tarafından da kabul görmüş durumda. Şu an için en kritik konu, “ekonomi”. Büyük çaplı savunma sanayii alımlarındaki kredi verilme olayı malum. Ukrayna’nın da bir Körfez ülkesi kadar zengin olmadığını düşünürsek, ortak savaş gemisi yapımı için kredi verilmesi şart.

Savaş gemisi, Ukrayna için çok mühim bir mesela. Bilindiği üzere Rusya Federasyonu, Kırım’ı ilhak etti. Halihazırda Ukrayna ile Rusya arasında, kuzeydeki Donbass bölgesinde zaman zaman çatışmalar oluyor. Ancak Karadeniz’deki Rus varlığı, Ukrayna için daha da büyük bir tehlike. Buradaki varlığın Ukrayna’yı tehdit etmemesi, daha doğrusu tehdit seviyesinin düşürülmesi için ise Ukrayna Donanması’na gemisavar füze taşıyan korvet veya fırkateyn tipi gemilerinin kazandırılması şart olarak öngörülüyor.


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz

Bir Yorum

  1. Bölük pörçük düşünceleri sıraya koyma yeri elbet burası değil. Öyleyse ateş serbest :
    Ukrayna neden bizimle ortak korvet yapmak isteyebilir ? Tartışmalı uçak gemisiydi değildi diyerek Varyag’ı Boğazlardan geçirip Çin’e satmadılar mı ? Yani şeker,un,irmikleri var, helva nadıl yapılır onu da biliyorlarken…
    Diğer anlamadığım o korvetler hemen sınır komşusu Rusya’ya karşı ne işlerine yarayabilecek ? Hazır teknolojileri de varken kıyı konuşlu gemisavar füzeler falan ?
    Geçenlerde STM bir korvet imalatının yuvarlak dört seneyi bulabildiğini söylemişti.Bizim donanma ve Pakistan derken Ukrayna’ya da yapılacaksa tevsi ve kapasite artırımı kaça mal olabilir ? Amerika ile S400 yüzünden papaz olduk, şimdi de
    korvet yüzünden Rusya ile papaz olabileceğimiz çok mu zırva oldu ?? Dedim ya, öylesine aklıma geldi, yazdım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu