TUSAŞ’tan HAVA SOJ Projesi kapsamında yeni iş birliği

Roketsan-ATMACA-Banner

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) hava savunma, erken ihbar gibi görevler icra edecek Hava SOJ projesi için çalışmalarına devam ediyor. TUSAŞ ile Turkish Cabin Interior (TCI) arasında gerçekleştirilen iş birliği anlaşması kapsamında; HAVA SOJ uçaklarının iç kabin tasarımı, komponentlerinin üretim ve tedariki ile montajı gerçekleştirilecek.

Düşman haberleşme sistemleri ve radarlarının tespit/teşhis edilmesi, konumlarının bulunması ve bu sistemlerin özellikle sınır ötesi harekâtta dost unsurlara karşı kullanılamaması amacıyla karıştırılması hedefiyle geliştirilen Hava SOJ projesi kapsamında önemli bir adım daha atıldı. Hava SOJ projesinde tercih edilen Bombardier Global 6000 uçaklarına entegre edilecek olan görev sistemleri milli imkanlar kullanılarak üretilecek.

STM Banner

Dünya’da sadece savunma sanayiinde söz sahibi birkaç firma tarafından gerçekleştirebilecek, oldukça karmaşık ve yüksek zorluk derecesine sahip bir proje olan Hava SOJ kapsamında TCI ile gerçekleştirilen iş birliği sayesinde Galley, Lavatory, Closet, Crewrest, Sidewalls ve diğer kabiniçi komponentlerinin yerli ve milli olarak tasarımı, sertifikasyonu ve üretimlerinin yapılması hedefleniyor.

İmza töreninde görüşlerini dile getiren TUSAŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil, şu açıklamalarda bulundu:

Temel KOTİL
Prof. Dr. Temel KOTİL

“Gerçekleştirilen iş birliği ile hali hazırda devam eden elektronik harp uçakları entegrasyon ve modifikasyonu kabiliyetimizin daha da güçlenmesini hedefliyoruz. Devletimizin ve silahlı kuvvetlerimizin isterleri doğrultusunda ülkemizin ihtiyaç duyduğu özgün hava platformlarını ve özel görev platformlarını milli imkanlarla kazandırmaya devam edeceğiz. Emeği geçen tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.”

TCI Kabin İçi sistemleri A.Ş. Genel Müdürü Muhammed Hanifi Kurter iseŞimdiye kadar global havacılık pazarında Türkiye’yi gurulandırarak ülkemiz adına ilklere imza atan TCI,bu kritik ve zorlu projeyle birlikte kabiliyetlerini askeri alana taşımaktan onur duymaktadır.’’ şeklindeki açıklamasıyla proje hakkındaki görüşlerini dile getirmiştir.

Muhammed Hanifi Kurter

TUSAŞ ana yükleniciliğinde yürütülen HAVA SOJ Projesi, Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaç duyduğu elektronik harp özel görev uçaklarının geliştirilmesi amacıyla Ağustos 2018’de başlatılmıştı. Proje kapsamında toplamda 4 adet Hava SOJ uçağının geliştirilerek silahlı kuvvetlere teslim edilmesi hedefleniyor. Projede TCI ile yaklaşık 5 yıl olarak öngörülen bir takvime uygun olacak şekilde çalışmalar yürütülecek ve bu süre zarfında TUSAŞ ve TCI mühendisleri ortak çalışmalar yürütecek.

Türkiye’nin 2023 vizyonunun havacılık hedefleri doğrultusunda 2010 yılında sektörün üç büyük şirketi olan TUSAŞ, Türk Hava Yolları ve Türk Hava Yolları Teknik’in ortak girişimleri sonucu kurulan ve daha önce ticari uçaklarda başarıyla gerçekleştirdiği uluslararası kabin içi projeleriyle adından söz ettiren TCI, dünya havacılığında söz sahibi olan Boeing, Airbus, Stelia gibi firmaların yanı sıra birçok havayolu ve leasing firmasının global tedarikçisi konumuna geldi. Bu projeyle birlikte TCI, tüm kabiliyetlerini askeri alana da taşımış olacak.

HAVA SOJ hk.: https://www.savunmasanayist.com/gokyuzu-elektronik-hakimiyet-hava-soj/


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz

2 Yorum

  1. Haberin başında “…erken ihbar gibi” ifade ediliyor. Bu projeyi daha ziyade KORAL ET/ED nin hava versiyonu olarak biliyordum. Demek kısmen de olsa bu işi de yapacak. Güzel haber, sevindim.

  2. Bunun gibi ucaklara her ortasinif ve üstük askeri kuvvetin ihtiyaci var. Neden bu projelere Pakistan Endonezya Misir gibi ülkeleri bir parca dahil edemiyoruz etmiyoruz anliyamiyorum. Böyle kaliteli ve önemli projeleri ve kabiliyetleri hem dostluk cevresinde bize önyargisiz ve dostane yaklasan bütün ülklerde mümkün oldugu kadar paylasmak bence en ogru yaklasim. Hic olmazsa teklif götürmek iyi niyet sergilemek bence yapilmali. Yoksa dünyanin büyükleriyle yanliz basimiza ne biz yarisa biliriz ne de baskalari yarisabilir. Roketsanin uzun yillar büyük emeklerle gelistirdigi silahlari simdi BAE gelistimek icin ugrasiyor basariyorda ama senelerini ve milyarlarca dolari harcamak zorunda kaldilar. O milyarlarin bir parcasini bize ortak olarak verseler de berabe ramjet scramjet gibi daha iler teknolojileri beraber gelistirmeye baslamis olsaydik hic kötü olmazdi. BAE bize düsman deniyor dogrudur problemlerimiz var ama, benim söyledigim is birligi bir 3 sene önce baslasaydi belki simdi düsman olmayacaktik. Misirla olan iliskilerde öyle. Milgeme onlarida ortak edebilseydik Fransadan Fremm almiyacaklardi. Yani bu ortaklasma isine biraz daha önem verilmeli diye düsünüyorum.

Başa dön tuşu