ASELSAN tarafından yürütülen BARBAROS ve GABYA Sınıfı Firkateynlerin modernizasyonunda ilerleme kaydedildi. ASELSAN ANS-510D Deniz Cayro Sistemlerinin kabul testleri, tamamlandı.
Gabya ve Barbaros Sınıfı Fırkateynlerde mevcut ana/ yardımcı cayro sistemlerinin ASELSAN ürünü cayro
sistemleriyle modernize edilmesi amacıyla yürütülen proje kapsamında, ilk iki geminin nihai kabulleri tamamlandı.
Tasarım, montaj, kablaj, muvazat ve entegrasyon faaliyetleri tamamlanan ASELSAN ANS-510D Deniz Cayro Sistemlerinin Liman Kabul ve Deniz Kabul Testleri, Milli Savunma Bakanlığı ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı katılımı ile Gölcük Donanma Komutanlığında (Kocaeli) icra edildi.
ASELSAN tarafından milli ve özgün olarak geliştirilen ANS-510D Deniz Cayro Sistemi, gömülü küresel konumlama sistemi (GPS) alıcısı ve parakete ara yüzüne sahip bir ataletsel navigasyon sistemi olup, entegre
edildiği platforma sürekli olarak doğrusal ivme, doğrusal ve açısal hız, konum ve yönelim bilgilerini sağlıyor.
Bütünleşik (Ataletsel+GPS), sadece ataletsel ve sadece GPS navigasyon çözümlerini aynı anda sağlayabilen ANS-510D, harici GPS alıcısı ile çalışma yeteneğine de sahip.
Deniz Cayro Sistemi temel olarak, ANS-510D Ataletsel Navigasyon Sistemi, gemi platform ara yüzleri
ile uyumluluğu sağlayan Sinkro Çevirici Ünite (SCU), kullanıcı kontrol ve görüntüleme ara yüzünü sağlayan Kontrol ve Görüntüleme Ünitesi (KGÜ) birimlerinden oluşuyor.
Barbaros Sınıfı Fırkateyn Yarı Ömür Modernizasyonu Projesi
Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde; TCG BARBAROS (F-244), TCG ORUÇREİS (F-245), TCG SALİHREİS (F-246) ve TCG KEMALREİS (F-247) adlarında olmak üzere toplam dört adet Barbaros Sınıfı Fırkateyn bulunmaktadır.
Toplamda 4 adet Barbaros Sınıfı Fırkateyn’in modernizasyonunu içeren proje kapsamında:
⇒ Barbaros Sınıfı Fırkateyn’lerde halihazırda mevcut olan TACTICOC Savaş Yönetim Sistemi (SYS), HAVELSAN tarafından milli imkanlarla geliştirilen savaş yönetim sistemi ile modernize edilecektir.
⇒ ASELSAN tarafından geliştirilen GÖKDENİZ Yakın Hava Savunma Sistemi (YHSS), 25 mm STOP Uzaktan Komutalı Stabilize Top Sistemi, AKR-D Atış Kontrol Radarı (AKR), HIZIR Torpido Karşı Tedbir Sistemi, Deniz Platformu 3 Boyutlu Arama Radarı (MAR-D), ARES-2NC Elektronik Harp (EH) Sistemi, ARES-2NC Elektronik Destek (ED) Sistemi, Lazer İkaz Sistemi, PİRİ-KATS Kızılötesi Arama Takip Sistemi ve FERSAH Karinaya Monteli Sonar Sistemi gibi birtakım silah ve sensör sistemleri, modernize edilecek platforma entegre edilecek ve savaş yönetim sistemi (SYS) ile bütünleştirilmeleri sağlanacaktır.
Roketsan tarafından geliştirilen ATMACA Gemisavar Füzesi, modernize edilecek platformlara entegre edilecek ve 4×2 olan atışa hazır gemisavar füzesi sayısı, 4×4 olarak yükseltilecektir.
⇒ Araştırma Merkezi Komutanlığı (ArMerKom) tarafından geliştirilen Top Atış Kontrol Sistemi (TAKS)’nden elde edilen tecrübelerle, Barbaros Sınıfı Fırkateyn’lerde bulunan 127mm’lik top için milli bir atış kontrol sisteminin tasarımı yapılacaktır. Ayrıca, geliştirilen sisteminin üretimi, testi, doğrulaması ve savaş yönetim sistemi ile bütünleşmesi de sağlanacaktır.
ÖNERİLEN İÇERİK: Mısır ve Fransa arasında dev silah anlaşması
Barbaros Modernizasyonu Proje takvimi nedir ne zaman ilk gemi modernizasyonu başlayacak ve tamamlanacak