NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg; Almanya’nın Suddeutsche Zeitung gazetesine, Türkiye’nin Rusya’dan satın aldığı S-400 Hava Savunma Sistemi ve bu süreçle ilgili açıklamalarda bulundu.
Stoltenberg, NATO ittifakındaki müttefiklerin uçakları için S-400 sisteminin bir tehdit oluşturduğunu ve bu konudaki endişelerini Türkiye’ye belirttiğini söyledi. Stoltenberg ayrıca, Türkiye’nin Avrupa üretimi SAMP/T Sistemi veya Amerikan Patriot’ı gibi alternatiflerin bulunduğunu, çözüm arayışlarının devam ettiğini ancak henüz ilerleme kaydedilmediğini belirtti.
ABD’nin bir önceki başkanı Donald Trump, bu konuyla ilgili yaptığı açıklamasında; Türkiye’nin Patriot satın almak istediğini ancak kendisinden önceki Obama yönetiminin “hayır” dediğini, Türkiye’nin de ihtiyacı doğrultusunda Rusya’ya yönelerek S-400 aldığını söylemişti.
S-400 Hava Savunma Sistemleri tedariki için Rusya ile Türkiye arasında, 2017 yılında sözleşme imzalanmıştı. Bu sistemleri Rusya’dan alan ilk NATO ülkesi olan Türkiye’nin bu kararına, ABD’de ve bazı ittifak üyeleri tepki göstermişti.
Bu tepki doğrultusunda ABD, Türkiye’nin beşinci nesil F-35 uçak programındaki ortaklığını askıya aldı. ABD, akabinde ise T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı personeline yönelik CAATSA yaptırımlarını uyguladı.
Ankara ise S-400 müdahalesinin ulusal egemenlik haklarının ihlali olduğunu savunarak, ABD yaptırımlarının cevapsız bırakmayacağını söyledi.
Geçen hafta icra edilen KIŞ-2021 Tatbikatı sonrasında Milli Savunma Bakanı Hulusi AKAR da çeşitli açıklamalarda bulundu. Savunma Sanayii Başkanlığı’nın (SSB) Patriot tedariki konusunda ABD ile temasta olduğunu fakat ABD’nin çok katı tutum sergilediğini belirtti. Bakan AKAR, ‘S-400 bir savunma sistemi. Türkiye’ye karşı bir taarruz niyeti yoksa kimseye zararı yok. Savunma sistemleri kriz durumunda, ihtiyaç halinde kullanılır. Ayrıca görüşmeye de hazırız.” cümlelerini sözlerine ekledi.
Önerilen İçerik: SAMP/T nedir?
Zeynep Bayındır / SavunmaSanayiST.com