Türkiye, Kasım ayı itibariyle ‘balistik füze ihracatçısı’ ülkeler arasına girdi. Bu alanda ihraç edilen ilk füze ise Roketsan tarafından geliştirilen KHAN Balistik Füzesi oldu.
Türk savunma sanayii, son dönemde canla başla akıllı mühimmatlar üzerine çalışmalarını yoğunlaştırıyor. Yoğunlaşan bu çalışmalar hem Türk Silahlı Kuvvetleri’nin gücüne güç katıyor hem de ülkeye ihracat girdisi sağlıyor.
Akıllı mühimmat alanında çalışmalar yapan Türkiye’nin önde gelen teknoloji şirketi Roketsan, 2021 yılında gerçekleştirdiği başarılı ihracat faaliyetleri sonucunda ‘Dünya’nın En Büyük 100 Savunma Sanayii Şirketi’ listesine giriş yaptı. Ancak şirketin 2022 yılı ihracat performansı, listede daha da ilerleyeceğine işaret ediyor.
Roketsan’ın ürün gamında SİHA’lar tarafından kullanılan MAM-L, MAM-C ve MAM-T mühimmatlarının öne çıktığı herkes tarafından biliniyor. Bu mühimmatlar, milli SİHA platformlarıyla birlikte 30’a yakın ülkeye de ihraç edildi. Ancak bunun yanında; karadan kara füzeler, seyir ve gemisavar füzeleri, güdüm kitleri, hava savunma füzeleri, tanksavar füzeleri, torpidolar, uzay sistemleri ve balistik koruma çözümleri alanında da şirketin büyük bir ürün gamı bulunuyor.
Endonezya’nın Roketsan’a; KHAN Karadan Karaya Füze Sistemi ve Orta ile Yüksek İrtifa Hava Savunma Füzeleri sipariş ettiğini, Endonezya’da sahada takip ettiğimiz Indo Defence Fuarı esnasında sizlere aktarmıştık. Aslında bu sipariş ile birlikte Türkiye, taktik balistik füze ve hava savunma füzesi alanındaki ilk ihracat başarısını göstermiş oldu. Öte yandan ATMACA’nın da ilk müşterisi Endonezya olacak gibi… Gerçi bu tür ihracatlar genelde sözleşmelerde yer alan maddelerden ötürü açıklanmıyor. Yani belki de Roketsan, başka ülkelere de bu ürünleri ihraç etti ancak bilmiyor olabiliriz. Ancak şu an için kesin olarak bildiğimiz şey, Türkiye’nin hassas güdümlü mühimmat alanındaki ihracat faaliyetlerini her geçen gün arttırdığı.
Bu alandaki ihracat faaliyetleri, sadece Endonezya ile sınırlı değil. Eylül ayında Roketsan, topçu roketleriyle ilgili olarak Polonya Savunma Bakanlığı ile bir mutabakat imzalamıştı. Her geçen gün silahlanma faaliyetlerini arttıran Polonya Ordusu, yakında Roketsan ürünlerinin yeni kullanıcısı olabilir. Polonya’ya ilaveten Bangladeş’in; TRG-300 ve TRG-230 Karadan Karaya Füze Sistemleri ile TEBER Güdüm Kiti’ni tedarik ettiğini, yine özel haberimizde sizlere aktarmıştık.
Öte yandan Roketsan Genel Müdürü Murat İKİNCİ, Mart 2022’de SavunmaSanayiST.com’a yaptığı açıklamada, iki farklı ülkeden OMTAS ve UMTAS Tanksavar Füzesi siparişi alındığını açıklamıştı. Özellikle KHAN gibi gelişmiş silah sistemlerinin ihracatıyla Türk savunma sanayiinin kaynaklarının arttırılması oldukça olası. Bakalım daha hangi ülkelerde, Türk füzelerini göreceğiz…
KHAN Balistik Füze Sistemi
Bilindiği üzere BORA Balistik Füzesi, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin şu anda en uzun menzilli mühimmatlarından birisi konumunda bulunuyor. Resmi merciler, BORA Füzesi teslimatlarının tamamlandığını daha önce duyurmuşlardı. Ancak BORA’nın bir de ihracat versiyonu bulunuyor. Onun adı da KHAN. KHAN’ın da menzili tıpkı BORA gibi 280 kilometre. Uluslararası arenada 300 kilometreye kadar menzili olan füzeler, ‘Taktik Balistik Füze (TBM)’ olarak adlandırılıyor. KHAN, TRG-300 ile TRG-230’u saymazsak esasında Türkiye’nin ihraç ettiği ilk balistik füze oldu. Peki nedir bu füzenin özellikleri?
Füze, Roketsan üretimi BORA Silah Sistemi’ne ait 8×8 Taktik Tekerlekli Araç ve Roketsan Çok Namlulu Roket Atar Silah Sistemi üzerinden atılmaktadır. Kullanıcı ihtiyaçları doğrultusunda entegrasyon için uygun arayüze sahip diğer Taktik Tekerlekli Araç platformlarından da fırlatılabilmektedir. Füze fırlatma araçlarına ilaveten batarya yapısı içerisinde; komuta kontrol aracı, mühimmat ikmal aracı ve lojistik destek aracı gibi farklı oyuncular da bulunuyor.
KHAN Füzesi ile radar mevzileri, toplanma bölgeleri, kritik tesisler, topçu ve hava savunma sistemleri gibi yüksek öncelikli hedeflerin vurulması hedefleniyor. Esasında 470 kilogramlık harp başlığı ile BORA, muharebe sahasında İngiliz anahtarı gibi istenilen bölgeye atılabiliyor. Bunun için hassas navigasyon tabii ki şart.
Sistemin hedeften sapma değeri, Küresel Konumlama Sistemi ve Ataletsel Navigasyon Sistemi kullanıldığında 10 metreye kadar düşüyor. Harp başlığının 470 kilogram olduğu düşünüldüğünde, oldukça iyi bir değer denilebilir.
Bakalım önümüzdeki dönemde ne gibi yeni ihracat haberleri gelecek? En iyisi takipte kalmak…
Kaynak: SavunmaSanayiST.com